Eestimaal kohtab kutselisi kalureid, kes on põlvest põlve seda traditsiooni edasi kandnud, pärandades oma mõrrad ja võrgud poegadele. Nende kõrval tegutsevad noored mehed, kes on kuulda võtnud mere kutset ja muutnud seda järgides oma senist elu.

Saatesari räägib kalurite igapäevaelust ja rannapiirkondade arengust, mis on viimastel aastatel toimunud nii omal jõul kui ka Euroopa Kalandusfondi toel.

Juttu tuleb kalavarudest meie vetes, kala püüdmisest ja töötlemisest. Tehakse süüagi, et näidata - kalatoit ei pea sugugi alati olema supermarketist ostetud lõhefilee, mis fooliumisse pandult ahjus küpsetatakse. Kohalik kala on hea ja maitsev. Pealegi saab kinnitust, et kala puhastamine on arvatust palju lihtsam.

Veel selgub uues sarjas, et rannakalur peab tänapäeval toimetulekuks töötama mitmel rindel. Kuid ikkagi peetakse au sees ütlust: esimene suutäis endale, ülejäänu Neptunile.

Igas saates külastatakse üht kaheksast kalanduspiirkonnast (Soome lahe läänepiirkond, Läänemaa, Hiiumaa, Saaremaa, Pärnumaa, Võrtsjärve, Peipsi järve ja Soome lahe idapiirkond). Ringsõit algab sel laupäeval Harjumaalt ehk Soome lahe läänepiirkonnast.

Saatesarja režissöör on Kertu Köösel, toimetaja Kerli Dello, produtsent Tiina-Mari Koljak.

Saatesari valmib koostöös Euroopa Kalandusfondi, Põllumajandusministeeriumi ja Kalandusvõrgustikuga.

"Mehed ja mõrrad" on ETV eetris laupäeviti kell 19.35 alates 13. septembrist.