Estonian Celli juhatuse liige ja finantsdirektor Siiri Lahe selgitas, et uus biogaasi tootmisüksus võimaldab ettevõttel asendada aastas üle viie miljoni kuupmeetri sisseostetavast maagaasist omatoodetud biogaasiga. Toodetava biogaasi energeetiline väärtus o enam kui 50 GWh aastas.

Investeering on lõviosa 17 miljonist eurost, mille Estonian Celli Austria omanikfirma Heinzel Holding eraldas ettevõtte aktsiakapitali suurendamiseks aastatel 2012–2013, kui oli selgeks saanud, et algset äriplaani haavapuidumassi tehasel järsult kerkinud energiahindade tõttu täita ei õnnestu.

„Investeering vähendab sisseostetavale maagaasile seni tehtud kulusid vähemalt kolmandiku võrra ja on oluline alates 2006. aastast 22 miljont eurot kumulatiivset kahjumit kogunud ettevõtte majandusliku käekäigu parandamisel,“ selgitas Lahe. „Rahapaigutusel on ka oluline keskkonnamõju, vähendades veelgi tehase ökoloogilist jalajälge.“

Ettevõtte juhatuse liigi Lauri Raid on seda meelt, et puitmassitehase tehnoloogia oli juba varemgi keskkonnasõbralik, kuna puidu töötlemine toimub mehaaniliselt, olles seega väävli- ja kloorivaba.

Muide – European Business Awards 2014 konkursi korraldajad valisid Estonian Celli esindama Eestit Euroopa ettevõtluskonkursil keskkonna ja vastutustundliku ettevõtte kategoorias. Samuti osaleb Estonian Cell nominendina aasta parima välisinvestori konkursil.

Uus biogaasi tootmiskompleks on varustatud tipptehnoloogiaga, reaktori maht on 4300 m3, anaeroobne puhastusprotsess koos biogaasi tootmisega kestab keskmiselt 11 tundi.

Firma keskkonna- ja kvaliteedijuht Kersti Luzkov selgitas, et reovesi puhastatakse kõigepealt mehaaniliselt, vajadusel neutraliseeritakse jääkperoksiid ja eemaldatakse keemilised peenkiud. Seejärel lagundavad mikroorganismid reaktoris orgaanilise aine metaaniks ja süsihappegaasiks.

Estonian Cell lõpetas 2013. aasta 3 miljoni suuruse kahjumiga 65 miljoni euro suuruse käibe juures. Ettevõttes töötab 85 inimest.