Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus selgitas, et piimapäev toimub Tornide väljakul esimest korda, samas juba teist aastat peetakse avatud piimafarmide päeva.

„2. juunil on avatud üle Eesti 30 farmi ja me viime 2400 õpilast erinevatesse farmidesse üle, see avatud farmide päev toimub kõikides maakondades,“ rääkis Roomet Sõrmus. Avatud farmide seas on nii aasta põllumeeste kui parimate piimatootjate ettevõtmisi. Lapsed näevad palju tunnustatud põllumehi,“ ütles Sõrmus.

Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja tõi esile, et kogu piimapäeva ja –nädala programm on organiseeritud peafookusega lastele ja koolinoortele.

"Soovime, et lapsed jooksid rohkem piima, armastaksid piima, aga tahame neile näidata farme, et nad rohkem teaksid, kust piim tuleb. Et nad oleksid rohkem kursis selle piimatoomisega ja põllumeeste töödega,“ rääkis Sõrmus. Lisades, et tänapäeval on võõrdumine maaelust ja –tegemistest juba üsna hoogsalt toimumas.

Et piimajoomine ei tähenda üksnes joogipiima, vaid praeguse palavaga eelkõige erinevaid jäätiseid, samuti juustu, kohupiiimakreeme ja jogurteid, seda näitasid kõik meie tuntumad talumerierid, kes olid Tornide väljakule oma laadaletid lahti löönud. Kõige rohkem tungeldi Juhan Särgava AS Saidafarmi leti juures.

Tuntud mahetootja Särgava pakutud jogurtitest-juustudest osteti kõige rohkem just rosinajuustu.

Esko talu peremees Gunnar Eensalu pakkus müügiks erinevaid jäätiseid. Tooterenduse ja jäätiste valmistamise-müügiga on Esko talus tegeletud juba üle aasta ja jäätistel on peremehe sõnul küllalt hea minek. Valida on vanilje, kakao, metsmustika ja troopilistest viljadest jäätiste vahel.

Terve tänase päeva on piimapäeval kohal ka Võrumaa noor ettevõtja Juustupoisid OÜ asutaja Kaido Piiri, kes toodab Vastseliina talunike piimast erinevaid juuste.

„Valida on seitsme erineva juustusordi vahel, näiteks pipra, paprika ja oliividega juustu vahel,“ rääkis Kaido Piiri. Tänasest on Juustupoisid OÜ juustukerad müügil ka Tallinnas Talu Deli kaupluses, samuti müüakse neid peagi Tartu taluturul. Oma juustuvaliku on välja pannud ka Andre Farm Tartumaalt.