Kui ost-müük teoks saab, omandavad sõnad "turul domineeriv" hoopis teistsuguse tähenduse: ühe ettevõtte valduses oleks siis 85% USA maisi- ja 93% sojaoaturust. Tegemist on geneetiliselt muundatud seemnetega, mida kasvuperioodil töödeldakse Roundupi-nimelise taimekaitsevahendiga. Sellele lisanduvad veel Bayeri poolt toodetavad erinevad pestitsiidid.

Veidral kombel saaks Euroopast selle tehinguga kodukoht maailma suurimale GMO ja pestitsidifirmale hoolimata asjaolust, et samade asjade vastu võitlemises on Euroopa maailmas samuti liidrirollis.

Ja kuna tegemist on Saksa firmaga, võib sellelt riigilt GMO-de asjus ka suuremat survet oodata, vahendab portaal whowhatwhy.org. Lisaks veel Roundup, mille kahjuliku mõju üle hetkel suuri debatte peetakse.

Uuel suurfirmal oleks kahtlemata suurem võim kui praegu Monsantol. "Ettevõte saaks põllumeestele dikteerida, mida külvata ja kuidas seda kasvatada," on öelnud Greenpeace'i Euroopa põllumajandusvaldkonna juht Marco Contiero. Ühtlasi on ookeani mõlemal kaldal oodata massiivset lobby-tööd.

Viimastel kuudel on püüdnud lisaks neile kahele ühineda veel neli suurt korpratsiooni, mis kõik tegutsevad GMO-de ja pestitsiidide turul: DuPont ja Dow Chemical on ühinemises kokku leppinud, ChemChina ostab ära Šveitsi firma Syngenta.

Bayeri ja Monsanto ühinemine oleks fataalne tehing, arvavad keskkonnateadlikud inimesed, kes Rounduppi inimorganismile väga kahjulikuks kemikaaliks peavad. "See jõuab põllult taldrikule," on nad kindlad.

Kas tehing ka lõpule viiakse, pole veel teada. Ning uue firma nimi samuti mitte.