"Helistasin kohe meie talli loomaarst Joel Jürissonile, kes sai mu jutust esimese hooga aru, et kaks mära sünnitasid kaks varssa. Ütles, et jälgi, et nad püsti tõuseks, imema hakkaks ja ole rahulik."

Sünnituse tähtaeg oli Shu Shanellel viis päeva üle läinud ja viimasel nädalal lõõpisid kõik, kes talli sattusid ja hiigelsuure kõhuga ringipurjetavat mära nägid, et ju sealt kaksikud tulevad. Tiinuse ajal oli märale kaks korda ka ultraheliuuring tehtud, aga üks varss jäi mõlemal korral tehnilistel põhjustel arsti silmale nähtamatuks.

"See, et ka tegelikult kaksikud sündisid ja veel mõlemad elujõulised, ehmatas ikka päris ära. Kuigi mu kõhutunne ütles sellel viimasel nädalal, et asi pole õige," sõnab hobuste omanik Vello Luts. "Tegelikult oli risk tohutusuur, elud - nii mära kui varssade omad - oleks võinud kaduma minna selles loos. Kui ma asjast pool kolm öösel teada sain, siis mõtlesin - kas labidas või tort. Siiamaani näib, et labidat ei lähe vaja. Aga asi on ju ka niivõrd värske veel."

Ka hobusearst Joel Jürisson arvab, et hõiskamisega peaks natuke ootama, sest üks varss on nõrguke. Kuid just tema oli see, kes esimesena mära kõhu alla udarat imema tuterdas.

"Evolutsiooni käigus on nii kujunenud, et hobune sünnitab ühe varsa. nad on ju karjaloomad ning vastsündinud peavad end kiiresti jalule ajama, et karjaga vajaduse korral kaasa liikuda. Kui sünniksid kaksikud, oleksid nad selliseks asjaks liiga nõrgad," selgitab Joel Jürisson looduse seadusi.

Kaksikuid looteid esineb hobustel küll suhteliselt sageli, kuid enamasti üks neist sureb ise või n-ö pigistatakse loomaarsti poolt tuvastamise ajal tiinuse algjärgus ära. Kui kaksiktiinus siiski edasi arenema peaks, lõpeb see sageli viimases kolmandikus mõlema loote aborteerumisega või elujõuetute varssade sünniga. Seda, et mõlemad kaksikud sünnivad elujõulistena, juhtub ülimalt harva.

Võimalus, et hobune sünnitab elusad kaksikud varsad on umbes 1:10 000, ning kaksikuna sündinud varssu, kes elavad kauem kui kaks nädalat, on veelgi vähem.

Eestis on kaksikvarssu ellu jäänud harva. Joel Jürisson mäletab, et 10-15 aastat tagasi juhtus see Koeraveres. "Aga ega kõik juhtumid meie kõrvu ei ulatu ka. Eks neid ikka sünnib ja jääb ka ellu mõnikord," arvab pikaaegse kogemusega loomaarst.

Nüüdseks on Pallase tallide kaksikute sünni juures olnud asjaosalised esimesest ehmatusest toibunud ning keskenduvad varssade ja mära tervisele. "Minu tänase päeva projekt on sööt. Pean leidma kvaliteetse lisasööda, mida varssadele emapiimale lisaks anda," räägi Vello Luts.

Maaleht hoiab hobuperekonnale pöialt ning loodab, et eesti sporthobuse tõugu varsad, kelle isaks on 2012. aasta parim noor eesti sporthobuse täkk Countatour JP, ja nende ema kosuvad jõudsalt!

Foto: Margit Martin.