Venemaa vastased sanktsioonid ja kõik, mis sellega kaaneb, on põllumajandustoodete hinnad nii madalale viinud, et Soome põllumeeste kannatus on katkemas. Viimaseks tilgaks nende veeklaasis sai EL toetuste väljamaksete hilinemine.

Soome looduslike ressursside instituudi LUKE hinnangul on põllumeeste sissetulekud võrreldes möödunud aastaga vähenenud 40%, keskmiselt 10 000 eurot iga farmi kohta. Suur langus piimatööstuses on kaasa tõmmanud teisedki põllumajandussektorid.

"Enamik protestijatest on vihased, et toetused hilinevad. Nad on rahatud. Mõned on koguni 700 km maha sõitnud, et Helsingisse meelt avaldama tulla," kommenteeris Soome ajakirjanik Anna-Leena Yhläinen Maalehele. Ühtlasi arvas ta, et demonstratsioon ei muuda midagi - hinnad kukuvad endiselt, toetused hilinevad ning iga aasta lisandub aina enam bürokraatiat.

Farmer Mikko Välttilä ütles otse välja, et tema toetusi ei taha, sest talle ei meeldi liigne kontrollimine.

Meeleavaldus kestab eeldatavasti kuni kl 15ni pärastlõunal. Siis on tänavatel taas ummikuid oodata, sest traktorid hakkavad linnast välja suunduma.

Samasuguseid seaduslikke meeleavaldusi toimub täna ka teistes Soome linnades. Liiklust korraldab politsei.

Möödunud aasta septembris sõitis 101 traktorit ja mitusada põllumeest Tallinnas Toompeale, nõudes valitsuse ja riigikogu kohest sekkumist ning kriisiabi, et põllumajanduses katastroofi ära hoida.

Sarnaseid meeleavaldusi on toimunud mitmetest teisteski Euroopa riikides.