Kirjas seisab, et 2012. aastal püüti Hiiumaa harrastus- ja kutseliste kalurite poolt 3,8 tonni meriforelli, mis on võrreldav Harju- ja Lääne-Virumaaga, kus on mitmeid häid lõhe- ja meriforelli kudejõgesid.

“Ilma Õngu noorkalakasvanduse tegevuseta ei küündiks püügid ilmselt sinna lähedalegi. Õngu tegevusel on oluline mõju kogu Lääne-Eesti meriforelli asurkonnale,” seisab kirjas, mille on allkirjastanud MTÜ Hiiukala juhatuse esimees Heino Kalmus.

OÜ Õngu Noorkalakasvandus juhataja Merle Kääri ei eitanud, et talle meeldiks, kui Õngus noorkala kasvatamine jätkuks, kuid ütles, et müüb kalakasvanduse sellele, kes pakub paremat hinda. Kääri selgitas, et kalakasvandus, mille ta 20 aastat tagasi pangalaenuga Hiiu Kalurilt ostis, on sisuliselt tema pensionikindlustus.

Neid, kes kauni Õngu paisjärve ääres asuva kalakasvanduse vastu huvi tundnud, on tema sõnul olnud üksjagu. Kääri ütles, et mõistab ka rannakalurite muret, kuid tõdes, et seni pole ta nendepoolset toetust tundnud. Vastasel korral oleks ta pingutanud ja noorte meriforellide kasvatamist jätkanud veel viis aastat.