Kõrvaline piirkond saab olla selline piirkond, kus põllumajandusloomade (eelkõige veis, siga, kits, lammas) populatsioon on väike ning loomsete kõrvalsaaduste äravedu piirkonnast on oluliselt raskendatud sedavõrd, et kohapeal kõrvaldamisega kaasnevad riskid inimese ja looma tervisele osutuvad väiksemateks, kui pikaajalisest kõrvalsaaduste kogumisest, ladustamisest ja transportimisest tekkida võivad ohud, ja seetõttu on selline kõrvaldamine põhjendatud.

Matmispaigas ei ole lubatud matta transmissiivse spongioosse entsefalopaatia (edaspidi TSE) kahtluse või kinnitusega loomadelt saadud materjali. Samuti ei tohi matta TSE uurimisele kuuluvatelt mäletsejalistelt (kits, lammas, veis) saadud loomseid kõrvalsaadusi enne, kui laboratoorse testiga on kinnitatud TSE puudumine.

Eestis saavad taotleda kõrvalise piirkonna staatust Hiiumaa ja sellest väiksemad saared. Samas ei saa erandina lugeda kõrvaliseks piirkonnaks Muhumaad, sest sealt on loomsete kõrvalsaaduste äravedu korraldatud samasuguse regulaarsusega nagu Saaremaalt. Kõigil ülejäänud saartel on võimalik kõrvalise piirkonna staatust taotleda.