Uurimine kinnitas, et HKScan Baltikumi juhtkonna teatud liikmed on käitunud vastuolus HKScani käitumisjuhiste ja hea juhtimistava põhimõtetega. Seoses sellega on HKScan lõpetanud lepingud Baltikumi juhi Teet Soormiga, seakasvatusdivisjoni direktori Mati Tuviga, linnukasvatusdivisjoni direktori Lauri Kallikormiga ja seakasvatusdivisjoni tehnikajuhi Hindrek Smidtiga. Lisaks said mitmed HKScani töötajad hoiatused. Lähiajal haaktakse korraldama ka arenguvestlusi juhtivate spetsialistidega.

HKScani Baltikumi osa juhib alates tänasest Anne Mere, kes töötas varem Rakvere lihakombinaadis ning seejärel HKScani juhtorganites.

Uurimine selgitas, et HKScan Estonia töötajad on ostnud tooteid ja teenuseid oma kontraktorfarmidelt, samuti teistelt ettevõtetelt, mida omavad kas nad ise, nende sugulased või muu seotud isikud. Nende hankelepingute koguväärtus on aastatel 2013 kuni 2016 olnud kokku umbes 28 miljonit eurot.

Esialgu ühegi kontraktoriga Latvaneni sõnul lepingut katkestatud pole. „Võtame need lepingud ükshaaval ette,“ rääkis tegevjuht järgmistest sammudest.

Latvanen rõhutab, et eeskätt on tegemist hea äritava rikkumisega. Uurimine pole veel lõpetatud ning seepärast kogu infot, eriti mis on seotud konkreetsete firmade ning nimedega, Latvanen avaldada ei soovinud. Kui aga uurimise käigus selgub, et rikutud on ka Eesti riigi seadusi, võib asi jõuda ka kohtusse.

Anne Mere kinnitas, et Baltikumi uus meeskond on komplekteeritud ning jätkub tavapärane äritegevus. Hetkel on veel vara öelda ka seda, kas HKScan muudab midagi oma strateegias, sest jõulueelne aeg on põhjalike muudatuste tegemiseks liiga kiire.

Juhtkond loodab, et tervikpilt juhtunust, samuti küsimus sellest, kuidas Baltikumi tütarettevõtteid edaspidi juhitakse, selgub kevadeks.

Raikküla Farmer juht Tõnu Rahula, kellele allub ka üks HKScani kontraktorfarm, ütles, et neid juhtunu õnneks ei puuduta. „Mulle tundus vahepeal küll, et mõned farmid on rohkem kaitstud kui meie,“ märgib Rahula siiski.

Küll on tal kahju sellest, et tootmisest jäävad kõrvale nii Mati Tuvi kui Indrek Mitt, kes on tema hinnangul väga pädevad ja suurte teadmistega spetsialistid. „Eks juhtkond peab nüüd sama head asjatundjad asemele leidma,“ sõnab Rahula.

Kokku on HKScanil Eestis kontraktorfarme paarikümne ringis, kuid igaühega neist on erinevad lepingud.