Maja perenaine rääkis, et seened ilmusid kiiresti ja ootamatult ning kuna nad moodustavad kummalise hoburauakujulise ringi, siis möödakäijad vaatavad ja imestavad: "Ei tea kas siin on UFO maandunud?"

Perenaise sõnul ei kasvanud suvel sellel kummalisel kohal ka mitte hein.

Foto: Silja Vijar
Erast Parmasto on ajakirjas Loodus ilmunud artiklis nähtuse selgituseks kirjutanud, et maa-alune seeneniidistik surub ringjalt edasi kasvades ettejääva heina kasvu maha või rohi isegi sureb. Nimelt võtab niidistik suure osa mullas olevaist lämmastiku- ja fosforiühenditest ja ehk niiskusestki endale, jättes taimed sellest ilma. Ka kasutab ta toiduks surnud rohujuuri.

Samas toob Parmasto selgituse ringide katkendlikkusele, öeldes et katkendlikkus tuleb sellest, et seeneniidistikul jääb iga aastaga maa all laiemaks kasvades ikka mõni teine seen või puu ette.

Kus takistust pole (näiteks karja- või heinamaal), on mitmed seened ilusate ringidena. Selliselt kasvavad näiteks metsikud šampinjonid.

Ringi teke saab alguse mullas idanenud ja siis kasvama hakanud seeneeostest. Kui mingeid tõkkeid ees pole, kasvab seen igas suunas enam-vähem ühtlase kiirusega, umbes 5-25 sentimeetrit aastas. Taanis täheldati käesoleva sajandi alguses isegi ühe 28meetrise läbimõõduga seeneringi diameetri poolteisemeetrilist suurenemist ühe aasta jooksul.

Kogu artiklit seeneringidest saab lugeda siit.