Kruuse sõnul tegutseb Eesti riik kahel suunal. „Esiteks, taotleme Euroopa Liidult meie piimatootjatele erakorralist abi ning praeguseks ajale jalgu jäänud sekkumiskokkuostu hindade tõstmist. Teiseks, oleme esitanud taotluse, et 2016. aasta riigieelarvest oleks piimatootjatele võimalik maksta üleminekutoetust,“ selgitas maaeluminister. „Sektori abistamine rasketel aegadel tagaks tootvate töökohtade ja võimeka kodumaise piimatootmise säilimise tulevikuks.“

Otsetoetuste raames on toetusi praegu võimalik saada kuni 100-pealiste piimakarjade eest. Tegemist on seotud toetusega väiksematele tootjagruppidele, et aidata kaasa peretalude säilimisele Eestis.

Lisaks maksavad Euroopa Liit ja Eesti riik koolipiimatoetust. „Koolipiimatoetuse abiga on Eestis loodetavasti ka kümne aasta pärast elanikkond, kes armastab tarbida piimatooteid,“ sõnas Kruuse.

Euroopa Liidu keskmine piima kokkuostuhind oli tänavu juunis 30 EUR/100kg, Eestis 23,3, Lätis 21,3 ning Leedus 20,7 EUR/100kg. Piima kokkuostuhinnad kukkus Eestis aastaga 29%, mis on suurim langus Euroopa Liidu liikmesriikidega võrreldes.

Nõupidamisel maaeluministriga osalesid Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Piimaliidu ja Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu esindajad.