Kui uted on paarituse ajal kehvas toitumuses, siis nad kas ei viljastu või tekivad abordid. Arenev platsenta jääb liiga väikeseks, talled sünnivad nõrkadena ning nende suremus on kõrge. Ülesöötmisega kaasnevad aga rasked poegimised ja emaka väljalangemine.

Sündimisel on talle jaoks kõige raskem väljutamise hetk, sellega toimetulek nõuab väga palju energiat.

Vastsündinu peab üritama poole tunni jooksul püsti tõusta ja imeda. Ta peab seisma ja imema esimese kahe elutunni jooksul

Kõige sagedasem tallede surma põhjus on nälg koos alajahtumisega. Nälja tõttu alajahtumise all kannatavad on nõrgemad kui muudel põhjustel alajahtunud. Näljastel on kaks probleemi: jahtumine ja madal veresuhkru tase. Kui veresuhkru taset enne ülessoojendamist normi ei viida, sureb tall ainevahetuse hoogustumise tõttu, kuna kogu varusuhkur on vaja kasutusel võtta. Aju jääb glükoosita, järgneb kiire surm.

Sellest, millal ja kuidas anda lammastele poegimisabi ning kuidas hoida ära võimalikke sünnitusjärgseid probleeme, saate pikemalt lugeda loomaarsti ja lambakasvajata Liilia Tali loengumaterjalidest. Loengut „Lammaste poegimisabi ja poegimisjärgsed probleemid“ sai kuulata jaanuari lõpul Haapsalus toimunud lambakasvatajate õppepäeval.

Lambakasvatuse kohta saad lisaks lugeda MTÜ Maavillane kodulehelt.