Muidugi sõltub see ka suuresti ilmast, mõnel aastal ei tule suurt vahet ja raps valmib ühtlaselt, hilisvõrseid ei teki ka ilma kasvuregulaatorita, teisel aastal võib aga ilmneda probleeme. Igaüks peab selle otsuse ise vastu võtma, kas reguleerida taime kasvu või mitte, kuid üldjuhul on praktika näidanud, et see kulutus tasub end igati ära. Eelkõige peaksid kasvureguleerimise peale mõtlema need, kellel on taliraps mingil põhjusel hõredaks jäänud – kas on olnud liiga hiline külv või on talvekahjustused osaliselt taimi hävitanud.

Kasvureguleerimisega surute taime laiemaks ja tühjad kohal põllul täituvad taimevõrsetega, mitte umbrohuga.

Siinkohal ongi sobilik anda lühidalt väikeseid näpunäiteid ja tutvustada enam kasutuses olevaid tooteid. Ilmselgelt on majanduslikult kõige soodsam lahendus kasutada tuntud tooteid nagu Folicur ja Orius 250 EW.

Mõlemad tooted sisaldavad ühte toimeainet ja reguleerivad hästi taime kasvu, soodustades külgvõrsete arengut ja ühtlustades õitsemist. Folicur’i on lubatud kasutada nii rapsidel kui rüpsidel, erinevalt Orius 250 EW’st, mis on lubatud kasutada ainult rapsidel.

Parim kasutamiseaeg on siis kui rapsi kõrgus 30-50 cm. Folicur’i registreeritud kulunorm on 1,0 l/ha, Orius 250 EW’l 0,75-1,0 l/ha. Kasutades taimedel, mis on pigem 30 cm kõrged kui 50 cm, võib julgelt võtta kulunormiks 0,75 l/ha. Kindlasti tuleb kasvuregulaatori kasutamisel teada, et selles faasis taimede pritsimine (kuna need tooted on nii kasvuregulaatorid kui fungitsiidid) ei kaitse valgemädaniku eest, kuna see nakatab taimi hiljem ja selleks ajaks on nende toodete efektiivsus valgemädaniku vastu nõrk. Paagisegude valmistamisel valatakse Folicur/Orius 250 EW paaki viimasena.

Suurepärane toode on Tilmor, mida soovitame eriti kasutada neil, kes sügisel talirapsile fungitsiidi/kasvureguleerimist ei teinud või neil, kellel raps on külvikorras sagedamini kui nelja aasta tagant. Tilmor sisaldab lisaks Folicur’i toimeainele lisatoimeainet, mis annab taimehaigustele oluliselt tugevama kaitse, arvestades seda, et varakult või juba sügisel nakatuvad haigused, nagu näiteks fomoos, mõjutavad oluliselt tulevast saaki. Tilmor’i võib kasutada nii rapsidel kui rüpsidel, tema kulunorm kasvureguleerimiseks on 1,0 l/ha. Toote kasutamisel tuleb arvestada, et alla +12 ºC õhutemperatuuri korral võib kasvureguleerimine olla küll väga efektiivne, kuid haigusetõrje mitte nii tõhus.

Nõudlikumale kasvatajale on turul Toprex 375 SC ja Caryx, need on spetsiaalsed talirapsi tooted. Toprex 375 SC on fungitsiid-kasvuregulaator, mis kevadisel kasutamisel pidurdab rapsi varre kasvu, tugevdab vart ja muudab taime lamandumiskindlamaks. Sellest tingituna on õitsemine ja valmimine ühtlasemad ning ka saagipotentsiaal on kõrgem.

Toprex 375 SC on väga hea mõjuga fomoosi, tõusmepõletiku ja kuivlaiksuse vastu ning hea mõjuga tsülindrosporioosi tõrjel, kuna sisaldab teise toimeainena fungitsiidi. Kasutamise aeg kestab kevadel alates 4-lehe faasist kuni õiepungade moodustumise lõpuni, kulunorm 0,5 l/ha. Parim kasutusaeg on varsumise alguses, seega mida varem kasutate varsumise ajal seda tugevama efekti saate. Paagisegus teiste toodetega tuleb esimesena pritsipaaki valada Toprex 375 SC.

Caryx sisaldab samuti kahte toimeainet, mõlemad mõjutavad taime kasvu, lisandub mõningane mõju fomoosi vastu. Varakevadine kasutamine vähendab taime kõrgust ja vegetatiivset massi, kahandades lamandumise võimalust kiire kasvu korral. Tugev lamandumine muudab koristamise keeruliseks, tulemuseks on sageli saagikadu. Caryx’it võib kasutada kevadel alates neljast lehest kuni õiepungade moodustumiseni, kulunorm 0,7-1,4 l/ha. Silmas tuleks pidada, et Caryx’i kasutamisel peab olema vee kogus vähemalt 150 l/ha.

Nii Toprex 375 SC, kui Caryx’i kasutamisel on täheldatud, et kultuur muutub tumeroheliseks. See on seletatav sellega, et tooted mõjutavad taime juurestikku, mille tulemusel paraneb toitainete omastamine, samuti soodustab taimede fotosünteesi, mille tulemusena taim on tervem ja tugevam ning elab ebasoodsad tingimused paremini üle.

Päevakorrale on tõusnud ka kõrreliste umbrohtude tõrje. Väga oluline on jälgida, et kui probleemiks on orashein, siis ei kasutataks väiksemaid kulunorme, mis on mõeldud üheaastastele kõrrelistele umbrohtudele nagu tuulekaer, tähk-kukehirss jt. Samuti on hea teada, et kõrrelistele umbrohtudele mõeldud tooted ei ole oma visuaalselt toimelt väga kiired. Enamus toodetest mõjuvad kuni kaks nädalat, mõni ka kolm, seega ärge oodake kiiret efekti.

Samas ei pea muretsema, kuna toimeained tungivad kiiresti lehtedesse, kus nad peatavad umbrohu edasise arengu. Mida soojemad on ilmad ja suurem õhuniiskus, seda kiiremini ilmnevad silmaga nähtavad tunnused. Rapsile on lubatud kasutada mitmeid tooteid, siinkohal toon välja orasheinale mõeldud tooted ja kulunormid: Agil 100 EC 1,0-1,5 l/ha, Targa Super 1,25-2,0 l/ha, Pantera 4 EC 1,25-1,5 l/ha, Leopard 2,0-2,5 l/ha, Quick 5% EC 1,25 l/ha on harilikule orasheinale keskmiselt tundlik.

Kõiki eelpool nimetatud tooteid võib kasutada paagisegus enamiku fungitsiidide, herbitsiidide, insektitsiididega ja vedelväetistega, kahtluse korral tehke proovisegamine väiksemasse nõusse arvestades samu konsentratsioone, mida kasutate pritsimisel.

Lisaks veel meeldetuletuseks, et Agil 100 EC ei ole lubatud segada umbrohutõrjevahenditega, aga julgelt võib kasutada segus mitmesuguste fungitsiidide, insektitsiididega ja leheväetistega.