2013. aastal ehitas Rauni POÜ oma lehmadele uue lauda. Plaanis valmimiseni kulus seitse aastat, ehkki esialgu loodeti see katuse alla saada 2008. aastaks. Kogu plaan jäi ootama investeeringutoetust. Kui raha kõpuks saadi, vamis poole aastaga vabapidamislaut ja mindi üle platsilüpsile.
„Murdepunkt oli aasta 2013, kui uue lauda valmis saime,“ sõnab Aive Kesküla. „Sellest peale hakkas elu ülesmäga minema.“

2014. aastal saabus aga piimanduskriis. Kuna peal oli laen ja PRIA toetus, mis nõudis valitud tootmissuuna jätkamist vähemalt viis aastat, pidi Aive oma ettevõttega sellest välja tulema. Tuligi.

„Me ei lasknud endale seda mõtet ligigi, et on olemas mingi muu võimalus kui kriis üle elada,“ vaatab Aive rasketele aastatele tagasi. „Aga ausalt öeldes elasime, jah, päev korraga.“

Aive Kesküla kirjutas uue lauda äriplaani piimatoodangu tõusu 7000 kilolt 9000-le. Täna on Rauni POÜ lehmade keskmine toodang 9300, nii et äriplaan on n.ö vett pidanud. Selle toodanguga ollakse Kõljala ja Kärla järel Saaremaal kolmandal kohal.

Ka lehmade geneetiline baas ja välimik on järjest paranenud: tänavusel Saarte Vissil said Rauni POÜ lehmad kaksikvõidu.

„Võit andis meeskonnale väga suure positiivse emotsiooni,“ meenutab Aive toda ilusat juunipäeva. „Kõik olid elevil ja õnnelikud, arutati, kelle grupi lehmad need olid, kust laudast pärit – see oli nii äge!“

Edukaks tegutsemiseks on oluline meeskond. Praegu on Aive Kesküla leidnud suurepärased kaasamõtlejad: noored spetsialistid, loomakasvatusjuhi Ats Raua ja taimekasvatusjuhi Tanel Kirstu.

Peipsi äärest Saaremaale sattus Aive kohe pärast Eesti põllumajandusülikooli veterinaaria lõpetamist 1992. aastal. Loomaarstina tegutseb ühistu juht ka praegu.

Aive Kesküla on esimene naine, kes Saaremaa aasta põllumehe tiitli sai. Maalehe aasta põllumehe konkursil pole seda veel juhtunud. Võibolla oleks aeg?

KOMMENTAAR
Sõbranna ja õpingukaaslane Pilleriin Puskar


Tean Aivet sellest ajast kui õppisime samal ajal tolleaegses EPA- s veterinaariat. Need olid meie elu parimad aastad. Aive on osanud teha ka peale ülikooli lõpetamist elu parimad valikud - ta teeb seda mida armastab ja väga hästi ka oskab. Ta on tegus - aga ei torma, tal on oma veendumused - aga ta ei suru neid teistele peale. Aive on põudlik nii enda kui teiste suhtes ja kõige selle tulemuseks on kindlasti ka välja teenitud tunnustus .