Eelmine üleminek toimus 2004. aastal, kuid vihmase ilma tõttu polnud seda võimalik vaadelda. Eelolevaks ööks lubab ilmajaam vahelduvat pilvisust, mis annab lootust, et vähemalt mõnel pool Eestis on vaatlemiseks vajalikku selget taevast.

Juba täna õhtul on võimalik end eelseisva vaatluse tarbeks harida. Kell 18.15 räägib Tartu tähetornis astronoomiaringi president Jaak Jaaniste Maa ja Veenuse liikumisest ning täpsemalt ka sellest, miks üleminekud nii haruldased on.

Homme varastel hommikutundidel kell 4.11 algab vaatlus Tartu tähetorni eestvedamisel toomikiriku põhjatornis, kell 6 tähetornis. Mõlemad kestavad kella 8ni.

Tallinnas kutsub astronoomiahuviliste ühendus Ridamus kõiki huvilisi Linnahalli promenaadile. Kogunetakse alates kella 4st, kohal on turvalised vaatlusvahendid. Vaatlus kestab kuni kella 8ni.

Vaatlemisel peaks silmi kaitsma, selleks sobivad poolläbipaistev CD-plaat, tahmaklaas, keevitajaprillid või spetsiaalse päiksekaitse filtriga kaetud prillid, binokkel või teleskoop. Kaitsmata silmadega Päikese vaatamine kahjustab silmi.

Facebookis on loodud huviliste jaoks eraldi rühm, kust saab kõige värskemat infot.

Kel pole võimalik välja minna, siis internetis on terve rida veebiülekandeid, kus näidatakse teleskoobipilti ja seda juba alates ülemineku algusest, seega kolm tundi enne, kui vaatepilt Eestis nähtavaks saab.

Ülekannet pakuvad NASA, teleskoopide võrgustik Gloria ja Slooh Space Camera.

Allikas: Novaator.ee