“Suurimad võitjad olid kindlasti puhkajad ja kaotajad töölkäijad,” ei võta Kallisel vastuse leidmine aega, kui Maaleht küsib, kes rekordkuumast juulist võisid kõige enam võita ja kes kaotada.

Ilm on parim müügimees

Pole raske arvata, millised kaubad poodide ja tööstuste kaugast tavalisest enam täitsid. Ikka karastusjoogid ja jäätised. Jäätisetootja Balbiino andis sel nädalal teada, et mulluse juuliga võrreldes kasvas neil jäätise müük kolmandiku võrra. Kuuga müüdud 852 tonni on 15aastasele firmale ka kõigi aegade juuli rekord.

“Kõige enam, umbes poole võrra, kasvas meie poes eelmise aasta juuliga võrreldes mullivee müük,” kinnitas Tartumaal Kambjas asuva A ja O kaupluse juhataja Merje Kadak.

Hästi läksid Kambjas kaubaks ka limonaadid ning lahjemad karastusjoogid siidrid ja džinnid. Veerandi võrra suurenes õlle müük. Nii üllatav kui see ka pole, ei vähenenud eelmise aasta juuliga võrreldes nüüdse kuumaga kange alkoholi, viina müük, vaid jäi samale tasemele.

Kuigi mõni poekett väidab, et kuum juuli vähendas grilltoodete müüki, siis Rakvere lihakombinaadi müügidirektori Janek Kalbini sõnul nende müüginumbrid seda ei tunnista.

“Ilm on meile parim müügimees ja pikad soojad õhtud soodustavad ka grilltoodete müüki,” märkis Kalbin.

Küll ostetakse kuumaga vähem värsket liha ja hakkliha, seda on raskem säilitada ja kuumaga ei viitsita köögis nii palju küpsetada.

“Kaotajate poolel me ei ole, müüginumbrid on eelmise juuliga võrreldes plussis,” kinnitas ka Võrumaal toimetava Nopri talu peremees Tiit Niilo.

Niilo sõnul kuumaga lehmade piimatoodangus tõsist tagasiminekut polnud, ehk paar liitrit lehma kohta. “See alla 10% langus võinuks selle kuuma juures palju suurem olla, aga vabapidamislaut oma normaalse õhuvahetusega kaitses loomi.”

Ka nii korralikku talvesööta kui tänavu suvel pole Nopril õnnestunud ammu varuda. Rääkimata kuivast heinast, mida nad on teinud nii palju kui ei iial varem, rääkis Tiit Niilo.

Põlvamaal pool sajandit mesilasi pidanud Jakob Tammela hinnangul oli juulis ebatavaline see, et kuumus kuivatas õitsvad pärnaõied nii ruttu ära, et pärnade peale tänavu mesilased ei lennanudki. Ei leidnud sealt nektarit. Aga üldkokkuvõttes tuleb meesaak siiski hea, leiab mesinik.

“Selle kuumaga sai mesi ka varem küpseks, samuti ei ole hirmu, et mee niiskusesisaldus suur tuleb, jääb 16–17 protsendi kanti tänavu, mis tähendab head kvaliteeti,” selgitas mesinik.

Et tööinimesed kuumale vastu peaks, pidid aga paljud firmad tegema ootamatuid väljaminekuid — ostma ruumide jahutamiseks konditsioneere.

Kuumus kosutas firmasid

“Juulis müüsime umbes tuhat konditsioneeri, samas kui eelmisel aastal terve suve jooksul paarsada,” rõõmustas hea müüginumbri üle ABC Kliima OÜ direktor Priit Pärn.

Rekordpäev oli 13. juuli, mil nad müüsid 134 mobiilset konditsioneeri, mis on ka minevaim artikkel, sest ratastel olevana saab teda töö ja kodu vahet vedada.

“Me oleme kuumast juulist sada protsenti võitjad, kuumus mõjus firma majandusseisule väga kosutavalt,” tunnistas Pärn.

Kui tänavapilti vaadata, siis siinkirjutaja arvates on rekordkuumast juulist võitjad ka mehed, sest kõik endast lugu pidavad naised on oma püksid varna riputanud. Ja kokkuvõttes on seeläbi võitjad ka naised ise.