Leedu veterinaar- ja toiduameti sõnul alustati uurimist seejärel, kui kolme päeva jooksul oli farmis surnud 24 siga. Ameti hinnangul on kahe-kolme nädala pärast selge, millised olid farmi nõrgad kohad ning kuidas võis viirus sinna pääseda.

Sigade põletamine kestab veterinaar- ja terviseameti hinnangul kuni kaks nädalat. Tööde juhataja hinnangul kulub umbes pool aastat, mil Idavangi farm on täiesti puhas ja desinfitseeritud ning sinna võib prooviks sisse lubada esimese seakarja.

Idavangi farmides leiti seakatk nüüd juba teist korda – 2014. aasta suvel tuli Ignalina piirkonnas asuvas farmis hukata 19 000 siga. Toona võis seakatk farmi pääseda lähedal töötavate ehitajate kaudu.

Möödunud aastal toimus Jonava piirkonnas Baltimaade suurim katkupuhang, mil tappa tuli 23 600 siga. Veterinaarameti arvates võis katk farmi pääseda töötajate tõttu, kes said töökohale enda toitu tuua.

Eestis tuvastati viimane kodusigade seakatkujuhtum möödunud aasta septembris Läänemaal, kus tuli hukata 7162 siga. See oli ühtlasi ka suurim puhang kodusigade seas alates esimesest juhtumist 2015. aastal.

Allikas: Delfi.lt