Mahepõllumajanduse nõuete kohaselt peab mahepõllumajanduslikult peetavatele loomadele ja lindudele olema tagatud pidev juurdepääs vabaõhualadele, kui ilmastikutingimused ja pinnase seisukord seda võimaldavad ja kui Euroopa Liidu õigusaktide põhjal ei ole kehtestatud inimeste ja loomade tervise kaitsega seotud piiranguid ja kohustusi.

Ameti poolt kehtestatud piirangute aluseks on EL õigusaktid, seega võib mahepõllumajanduslikult peetavaid kodulinde pidada piirangute kehtimise ajal sisetingimustes.

Kui kodulinde hoitakse kehtestatud piirangute või kohustuste tõttu siseruumides, peab lindudel olema alaline juurdepääs piisavas koguses koresöödale ja sobivale materjalile, et rahuldada nende käitumuslikke vajadusi.

Lindude gripp on diagnoositud meie naabrite juures Soomes ja Rootsis. Veebruari lõpus lisandusid juhtumitega riikide hulka Leedu ja ka Venemaa Kaliningradi oblast. Rändlindude kui potentsiaalsete nakkusekandjate saabumisega jõuab lindude gripp suure tõenäosusega sel kevadel või suvel ka Eestisse.

Lindude gripp on väga nakkav ägedalt kulgev mets- ja kodulindude viirushaigus, mida ei ravita. Kui haigus jõuab farmi, siis kõik kodulinnud nakkuse leviku tõkestamiseks veterinaarjärelevalveametniku kontrolli all hukatakse. Ka sööt, söödanõud, jäätmed ja muu materjal, mis võib olla viirusega saastunud, töödeldakse või hävitatakse viisil, mis tagab viiruse hävimise. Praegu Euroopas leviv viirusetüvi H5N8 inimestele ohtlik ei ole ja põhjustab ainult lindude haigestumist.