Projektialad asuvad Saaremaal, Muhus, Hiiu- ja Läänemaal. Projekti maksumus on umbes 3 miljonit eurot. Peamised tööd, mida soovitakse teha, on kadakate ja mändide harvendamine, karjaaedade ja muu karjatamiseks vajaliku rajamine ja juurdepääsuteede korrastamine.

Tartu ülikooli botaanikateadur, loopealsete taastamise projekti teaduslik nõustaja Aveliina Helm ütles, et igaüks, kes meie saartel lahtiste silmadega ringi käib, võib jõuda tõdemuseni, et Saaremaale iseloomulikud õiterohked niidud ja avatud vaated on kadumas.

Enamikul Eesti loopealsetel lakkas hooldus juba eelmise sajandi keskpaigas ning algas kadakate ja mändide invasioon. Kui kadastik muutub liiga tihedaks, kaovad kooslusest valgusnõudlikud taimeliigid ja nendega koos ka avakoosluste putukad ja linnud, selgitas teadlane.

“Kui loopealsetega tegelemist veel mõni aastakümme edasi lükata, siis oleme oma õiterohked niidud kas alatiseks kaotanud või peame nende taastamist alustama päris nullist. Tegelikult ongi valida, kas nüüd või mitte kunagi,” lisas ta.