“Minult on tellitud koormaid vilja ja palutakse seda hoida, aga ostma ei ole võimalik tulla, sest raha ei ole,” selgitas Sink, kelle andmetel on mõni piimatootja söödavarumiseks ka laenu võtnud.

Saaremaa suuremate piimatootjate hulka kuuluva Kärla PÜ juht Ülar Tänak möönis, et otsetoetuste tavapärasest hilisema väljamaksmisega kaasnevad kindlasti tüsistused, mis hakkavad avalduma praegu. “Kui sul ikka suur osa sissetulekust jäetakse suvel välja maksmata, siis teeb see kõigil olukorra keeruliseks,” märkis ta.

Kärla PÜ on siinsetest piimatootjatest kohalikule viljakasvatajale kõige olulisem koostööpartner, kes ostab kogu oma söödaviljavaru, 1700 tonni teravilja, Saaremaa põllumeestelt. Kui tavaliselt on Kärla PÜ kogu vajamineva teravilja kohe sügisel välja ostnud, siis sel aastal lepiti teraviljakasvatajatega kokku, et osa raha saavad nad kätte detsembris.

Ülar Tänaku sõnul väärivad Saarema viljakasvatajad tänusõnu, sest miski ei takista neid oma vilja mandri kokkuostjatele müümast, kuid mitte keegi neist pole Kärla ühistust ära pööranud. “Eks see ole ka nii, et korra on ühel keeruline aeg ja siis jälle teistel, selles mõttes on hea tõdeda, et hoitakse kokku ja püütakse ühiselt asjaga hakkama saada,” tunnustas Tänak.