Mida kaugemal, seda tuntavam

Erki Sok, Võrumaa metsaomanike tugiisik:

Tegelikult on nii, et olgu sadamas puidu hind hea või halb, ikka on see Lõuna-Eesti piirkonnas paratamatult olnud natuke madalam kui mujal - me lihtsalt jääme sadamatest nii kaugele.

Hetkel veokulude kallinemise mõju ei oska kirjeldada, kuna praegu on suvi ja väiksemad metsaomanikud metsas aktiivselt ei tegutse. Seda on kuulda olnud, et paljud saeveskid praegu palki ei osta.

Arvata on, et kui paberipuu hind läheb nii alla, et metsaomanik miinustesse jääb (tuleb ju arvestada ka kallimaks muutunud ülestöötamiskuludega), võtab see huvi metsaga tegelda ära. Või mõeldakse välja teisi variante. On küll olnud olukordi, kus paberipuu müüdi näiteks hoopis tükeldatud küttepuuna, kuna see tasus end paremini ära.

Üldisemalt on nii, et mis tahes kärped, kokkuhoiuotsused või muudatused on Eestis tunnetatavamad seda rohkem, mida kaugemal sa Tallinnast oled. Mõtlen siin ka näiteks bussiliinide või väikeste koolide sulgemist. Samamoodi võib hakata kõigepealt siin Lõuna-Eestis elu mõjutama puidu transpordi suurenenud veokulu sadamasse.

Vaatame, mis olukorras oleme sügisel, kui metsatööd algavad ja arvatavalt pisut tõuseb ka paberipuidu hind.