Lõunapiim hakkab silovabal toidul lehmade piimast juustu tootma
Mõttus ei tee saladust, et tema unistuseks on minna piimatootmisel üle silovabale toidule, mis tähendab, et lehmad saavad suvel süüa karjamaal ja talvel pannakse neile ette puhast kuiva heina.
Silovaba toit võimaldab omakorda saada väga kvaliteetset piima, millest saab valmistada maailma tasemel juustu. Sellise juustu kilohind algab näiteks Prantsusmaal turul 11 eurost, kirjutab Võrumaa Teataja.
Mõttus, kes äsja saabus Saksamaalt tutvumast sealsete väikepiimakäitlejatega, ütles, et vaatamata Eesti riigi praegusele piimanduse strateegiale toota võimalikult palju ja võimalikult odavalt ning piim välismaale müüa, on palju tulusam toota kvaliteetset piima, millest saab kohapeal toota kvaliteetset juustu.
Neli aastat tagasi ostis Lõunapiim 36 simmentali tõugu lihaveist, kelle piimast plaaniti hakata valmistama maailmas ainulaadset suitsusaunamaitselist metsakohinajuustu.