Maaelu arenguks laiemalt saab raha küsida ka taristu arendamise, majandustegevuse mitmekesistamise, tootjarühmade loomise ja koostöö meetmetest.

Konkurentsivõime

Põhiline investeeringutoetus − toetus põllumajandusettevõtte tulemuslikkuse parandamiseks − ühendab kome endist, mikroettevõtte, põllumajandusehitiste ning bioenergia toetust.

Toetuse alla käivad hoonete ja rajatiste (sh kasvuhoonete) ehitamine ning statsionaarsete seadmete soetamine, lisaks istandike rajamiseks ning laiendamiseks paljundusmaterjali ost.

Mikroettevõtetele enam eraldi toetust ei ole ning masinate ostu võimalusi toetuste abil on vähendatud. Põllutöömasinate ja seadmete soetamist toetatakse vaid siis, kui ettevõtja müügitulu oli alla 100 000 euro.

Kui seadmeid tahab osta marjade, puuvilja, köögivilja, ravimtaimede või maitsetaimede kasvataja, peab müügitulu moodustama majandusaasta kohta vähemalt 70%.

Ühistu puhul on uuendus see, et sellel peab olema vähemalt viis liiget. Piimaühistul, kes taotleb toetust piimatootmisettevõtte rajamiseks, piisab kolmest.

Hindamiskriteeriumidest on kaaluvamad mahetootmine ja keskkonnasõbralikkus. Eelistatakse neid, kes pole varem toetust saanud ning ühistuid. Uue na on sisse toodud, et investeering peab parandama Eesti isevarustatust (aednike, küüliku- ja linnukasvatajate kohta).

Rajatiste, statsionaarsete seadmete, istandike vms objektide kuludest toetatakse kuni 40 protsenti, masinate jms liikuvate seadmete puhul on protsent kuni 30. Maksimum ettevõtja kohta on kuni 500 000 eurot hoonete ja 150 000 muude objektide puhul.

Noortaluniku toetus

Uuel perioodil säilib noorte põllumajandusettevõtjate alustamise toetus. Taotleja võib üle võtta vanemate või vanavanemate ettevõtte või luua uue.

Toetust saab äriplaani alusel. Vähemalt 50% toetusega kavandatavatest tegevustest peab minema põllumajandusliku põhivara soetamiseks. Aega oma ettevõtet ümber korraldada ning investeerida on kaks aastat, alustama peab hiljemalt pool aastat pärast toetuse saamist.

Ettevõtja peab tegutsema viis aastat ning viienda aasta lõpuks peab aasta müügitulu põllumajanduslikust tegevusest moodustama 80% toetussummast.

Toetust saab põllumajandustootmisega alustav ettevõtja või osaühing, mille kõik osanikud ja juhatuse liikmed on nooremad kui 40 aastat. Ettevõtte üleandja peab olema vähemalt 55aastane. Toetus on 40 000 eurot.

Töötlemine ja turustamine

Mikro- ja väikeettevõtjate puhul toetatakse töötlemiseks vajalikesse seadmetesse ja hoonetesse tehtavaid investeeringuid. Mikro- ja väikeettevõtja saab toetust, kui tema põhitegevus on toiduainete ja jookide tootmine või kes on vähemalt kaks aastat tegelnud põllumajandusega ja müügitulu ületab poole kogu müügitulust.

Toetatakse ka mitme ühistu või ühistu valitseva mõju all oleva ettevõtja suurprojekte, kui nende peamine eesmärk on uue töötlemisüksuse rajamine.

Hindamisel eelistatakse taotlusi, mis loovad kõrgema lisandväärtusega tooteid, uusi töökohti, tooteid välisturule.

Maksimaalne toetus on 40 protsenti. Vähim on ühistutele või ühistute mõju all olevatele ettevõtjatele 100 000 eurot, maksimaalne 2 miljonit eurot. Suurprojekti miinimum on miljon, maksimum 15 miljonit eurot.