„Organic Estonia ja teised sarnased ideed on huvipakkuvad ja vajavad jätkuvalt tähelepanu. Kuid peame siiski arvestama, et põllumajandusmaastikule peavad mahtuma nii mahe- kui ka tavatootmine,“ ütles Padar. Ta jagas komisjoni liikmete seisukohta, et Eesti loodusressursse peab enam väärtustama.

Selleks on vaja ühist tegevuskava, et koos sellega luua ka mahetootmisest terviklik kuvand, mis oleks rahvusvahelisel areenil paeluvaks kaubamärgiks. See looks Eestist lisaks edukale IT-riigile ka puhta looduskesskonnaga riigi kuvandi ning aitaks kaasa ekspordi arengule ja Eesti kui turismi sihtkoha tutvustamisele.

Organic Estonia idee autorid tutvustasid komisjonile oma visioone seoses Eesti kui maheriigiga. Ligi 16% Eesti põllumajandusmaast on juba mahe. Kuna Eesti metsi tavapärastelt ei väetata ega pritsita, siis annaks see võimaluse tunnistada ka Eesti metsad mahemetsadeks ning kanda need maheregistrisse. Metsade mahedaks nimetamine võimaldaks kõiki Eesti metsasaadusi müüa rahvusvaheliselt mahetootena.

Tänasel komisjoni istungil tõdeti, et Eesti on oma senistes GMO-de turule lubamist ja kasvatamist puudutavates küsimustes seisukoha kujundamisel tuginenud teaduslikele hinnangutele iga GMO liini osas eraldi ehk juhtumipõhiselt. Eesti ametlik seisukoht on olnud läbivalt, et me toetame liikmesriikidele suurema õiguse andmist otsustamisel ning et otsuste tegemisel tugineme teaduslikule informatsioonile ja ekspertarvamustele.

Keskkonnaministeeriumi esindajad selgitasid, et geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamise üldise keelamise võimaluse kasutamata jätmine ei tähenda, et oleme nüüd GMO-riik ja et tulevikus, kui vajadus või huvi peaks tekkima, ei saaks me enam seda muuta. Vastuvõetud EL-i direktiivi muudatus annab liikmesriikidele võimaluse konkreetse GMO-vaba piirkonna loomiseks ka hiljem lähtudes keskkonna- või põllumajanduspoliitika eesmärkidest.

Nimetatud seisukohad on kooskõlas vastava EL-i õigusega, mille kohaselt geneetiliselt muundatud toidu ja sööda turule lubamist ning loomade kloonimist puudutavad otsused peavad tagama EL-i siseturu ühtse toimimise ja loomade heaolu. EL-is ei tohi keelata geneetiliselt muundatud toidu ja sööda kasutamist ning turule lubamist muudel, kui teaduslikel kaalutlustel. Säilima peab EL-i tasandi lubade menetlusskeem.

Artur Talvik pidas vajalikuks hoida GMO kasutamise lubamise suhtes kindlat joont, et sellega ei kahjustataks Eesti kui puhta keskkonnaga riigi mainet. Tema sõnul annab Eesti viimane otsus GM-kultuuride kasvatamise osas ebamäärase signaali meie eesmärkidest.

Maaelukomisjoni esimees Ivar Padar rõhutas istungit kokku võttes, et teema on tähtis ja kinnitas, et komisjon hoiab seda jätkuvalt tähelepanu keskmes.