„Meede lõpetatakse, sest seakatku tõkestamiseks seatud piirangutsoon on Euroopa Komisjoni tehtud otsuste valguses muutnud varasemast paindlikumaks. Näiteks on teatud tingimustel võimalik elussigasid tsoonide vahel ümber paigutada, mis lubab seakasvatajatel leida toodangule täiendavaid turustuskanaleid,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

„Lisaks riigi toiduvaru täiendamisele on meetmel olnud ka positiivne mõju piirangutsoonidest pärit sealiha turu stabiliseerimisele.“

Minister lisas, et riigi tegevusvarus on nüüd piisavalt sealihakonserve ja konservide hulga edasine suurendamine võiks tekitada raskusi toodangu realiseerimisel säilivusaja jooksul.

Maaeluministeerium alustas piirangutsoonist (nn III tsoon) pärit sealihast toodetud konservide kokkuostu riigi toiduvarusse eelmise aasta novembris. Viimase konservipartii tootmine veel kestab, kuid esialgsetel andmetel kulub meetmele ligi 1 miljon eurot. Kokku valmistatakse ligi 950 000 sealihakonservi, mille tarvis osteti piirangutsoonist 249 tonni sealiha.

Neljal korral võitis AS Maag Konservitööstuse poolt läbi viidud konkursi sealiha kokkuostuks Atria Eesti AS ja kuuel korral AS HKScan Estonia. Viimane kaasas pakkumustesse ka teisi seakasvatajaid, kelle kasvatused asuvad piirangutsoonis.

Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks kuni 1,78 miljonit eurot. Ettepaneku kasutada III tsooni sealiha riigi toiduvaru konservide valmistamiseks tegid põllumeeste esindusorganisatsioonid, et stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu, kus paljudel seakasvatajatel tekkis probleem sigade realiseerimisega.

Konservide valmistaja leidmiseks toimus väljakuulutamata läbirääkimistega hange, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus..

Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu.

Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb seakatku leviku piiramiseks Euroopa Liidu poolt Eestis kehtestatud III tsoonis kasvanud tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.