Põllumeeste ilmaportaali Vitalfields.com asutaja Martin Ranna sõnul sõlmiti koostööleping Baltic Agroga üleeile hommikul. „Meil on väga hea meel, et VitalFieldsi viimise põllumeesteni võttis enda peale Baltic Agro, sest nii saame oma meeskonnaga rakenduse arendamisele pühenduda,“ ütles Rand ning lisas, et poolteist aastat tagasi loodud rakenduse vahendamisest ja tutvustamisest on huvitatud ka teiste riikide põllumajandusettevõtted.

Seni on VitalFields.com kõige rohkem kasutust leidnud Suurbritannias ja Ida-Euroopa suurtes põllumajandusriikides nagu Venemaa ja Ukraina. „Rahvusvahelise suunitluse tõttu on rakendusel ka inglisekeelne nimi, kuid sellega asi piirdub – rakendus on veebis täielikult ka eestikeelne,“ täiendas Rand. Hetkel on VitalFields.com-i märgitud 1369 põldu, neist 976 asuvad Eestis.

„Pakume Eesti põllumeestele juba aastaid laia sortimenti erinevatest toodetest ja teenustest, mis aitavad põldude saagikust suurendada, taimehaigusi ära hoida ja tootmist efektiivsemaks muuta. VitalFieldsi.com rakendus võimaldab teha kõike veelgi täpsemalt ehk optimaalsel ajal, sest ilmastikutingimused mängivad saagikuses sama tähtsat rolli kui sajandeid tagasi. Lisaks saab VitalFieldsi rakendusese abil õiget silovalmistamise aega valida, kultuuridele vajalikku kasvuaja pikkust määrata ning teha muid ilmastikutingimustest tulenevaid otsuseid,"  rääkis rakendust levitava Baltic Agro arendusjuht Margus Ameerikas.

VitalFields loodi 2011. aasta lõpus ning sellest ajast saadik on tehtud koostööd Jõgeva Sordiaretus Instituudiga, eelkõige Mati Koppeliga, kelle roll taimehaiguste riskide määramisel on olnud määrav, ühtlasi ehitatakse üles ülemaailmset taimehaiguste andmebaasi. Anija valla Jüriöö talu peremees Tiit Jüriöö andis aga omapoolseid soovitusi VitalFieldsi kasutusmugavuse osas, et lihtsustada rakenduse kasutamist põllumeeste vaatevinklist.

VitalFields.com pakub igale põllule individuaalset ajaloolist ning ennustatavat ilmainformatsiooni, et selle abil taimehaiguste ohu suurust ennustada. Ühe uuendusena pakub internetis kasutatav VitalFields.com ka veebipõhist põlluraamatut, mida saab kasutada nii arvutis kui ka nutitelefonis, olles andmete täitmise ajal näiteks põllul.

Põllumajandusettevõtja, kes soovib Eestis loodud rakendust kasutada, peab registreeruma internetilehel www.vitalfields.com ning märkima oma põllu asukoha. Põlluraamat on vaadatav mitmest arvutist või nutiseadmest, vastab põllumajandusministri poolt kehtestatud määrusele ning seda saab soovi korral lihtsasti välja printida. VitalFields.com veebirakendus on turvaline ja andmed on nähtavad vaid põllumehele endale. Tulevikus hakkab programm näitama ka põllule tehtud kulutusi ning sellega saab prognoosida näiteks rohusilo optimaalset lõikusaega vastavalt kraadipäevadele. 

Rakendust saavad nii põllumehed kui ka teised huvilised proovida ja katsetada tänavusel Maamessil.
Põllumeeste rakendus VitalFields.com