Seni pole sellist väetist Eestis müüdud, kuid nüüd tellis mahetootjaid koondav tulundusühistu Wiru Vili teiselt poolt ookeani terve merekonteineritäie meremineraale. Konteiner saabus Avinurmes asuvasse maheviljaterminali teisipäeva hommikul ja kohe saadeti osa kraami ka põllumeeste poole teele.

“Soovijaid on palju,” tunnistas Wiru Vilja agronoom Margus Ess lisades, et lisaks Wiru Vilja tellitud 13,6 tonni mahutanud konteinerile läks sama suur kogus ka Tartus tegutsevasse OÜ-sse Agri Partner. Seega peaks kõigile mahepõllumeestele väärtuslikke meremineraale jätkuma.

“Neid võib kasutada nii mullale kui ka loomadele,” selgitas Margus Ess. Selle soola teeb eriliseks, et seal on üle 90 mineraali, mis on omavahel tasakaalus ja sellises kombinatsioonis, nagu seda vajavad taimed. “Enamuse mineraalväetiste puhul piisab mikroelementide üles lugemiseks ühe käe sõrmedest, vaid vahel harva tuleb ka teine käsi appi võtta,” toob Ess välja erinevuse tavalise mineraalväetisega.

Agronoomi sõnul on meremineraalide põhiroll mullaelustiku aktiveerimisel, mis tagab viljaka mulla ja hea saagi. Mullas on toitainete varu, kuid tihtilugu ei saa taimed seda kätte. Meremineraalid aitavad neid varusid nö lahti pakkida. “See on sarnane olukord nagu köögis, kus on palju toitaineid, kuid pole ühtegi kokka,” toob Ess paralleeli.