Ennevanasti oli neid kollasenäolisi mesilasi Hawaiil ja Mauil palju, kuid nüüdseks on arvukus langenud sama madalale kui teistel metsikutel ja mõnedel aretatud mesilastetõugudel mujal USA-s, kirjutab The Guardian.

Mesilastõugu uurinud organisatsiooni esindaja Sarina Jepsoni sõnul võib sarnaseid kollasenäolisi mesilasi leida ka maailma muudest paikadest, kuid kõnealuse tõu näol on tegemist siiski ainult Hawaiile ja seda ümbritsevatele väikesaartele omase tõuga.

Hawaii loodus on mitmekesine ning pakub neile elamiseks sobivaid kohti ja võimalusi tolmeldada just sealsele loodusele omaseid taimeliike. Taimi võiksid tolmeldada ka teised mesilaseliigid, kuid kollasenäolised sureksid siiski välja ning loodus muutuks sellest oluliselt vaesemaks.

Mesilased on tolmeldajatena olulised nii puuviljade, pähklite kui köögiviljade kasvatamisel. Ametnike sõnul toodetakse nende kaasabil põllumajandussektoris igal aastal miljardite dollarite väärtuses söögikraami.

Viimase kahe aastakümne jooksul on USA mandriosas täheldatud teistegi metsikute mesilastõugude arvukuse vähenemist, kuid tegemist on siiski esimese juhtumiga, kui mesilased on ametlikult ohustatud tõugude nimekirja lisatud.