“Minu vene kliendid on tihtipeale “mai mett” küsinud. Varem ei saanud ma aru, mida nad sellega mõtlevad – maikuus pole ju veel mingit mett. Aga tänavu oli koguni aprilli mesi – esimese mee vurritasin juba mai lõpus,” räägib Kohtla vallas Peeri külas 28 mesitaruga majandav Ester Arras.

Mett on tänavu tema sõnul “nii et tapab”: “Talvitumine oli võrratu, pered olid kevadel tugevad, pärnad õitsesid väga õigel ja ilusal ajal. Juuni oli küll vilets kuu, aga juuli see-eest jälle väga hea.”

Samas vallas Täkumetsa külas pooltsada mesitaru pidav Toomas Alt tunnistab, et mullusele jääb tänavune meesaak alla – aga mullu oli ka haruldaselt hea meeaasta -, ent rahule võib sellega jääda küll.

“Mesilastele olid soodsad nii talv kui kevade areng kuni mai lõpuni ja siis jälle 3. juulist alates – palav mesilastele meeldib,” räägib Eesti mesinike liidu juhatuse esimees Aleksander Kilk. “Juunis oli suhteliselt palju sülemlemist ning seal, kus sellele piiri panna ei suudetud, jäid pered nõrgemaks ja saak väiksemaks.”