Pooltes jahipiirkondades loobuti Keskkonnateabe Keskuse ulukiuurijate andmeil metskitsede küttimisest täielikult. Ülejäänud jahipiirkondades piirdus jaht enamasti vaid mõne soku küttimisega.

Nüüd on metskitse arvukus veelgi kahanenud. Keskkonnateabe Keskuse ulukiasurkondade seisundi ülevaates on märgitud, et see on jahimeeste tähelepanek ning seda näitasid ka talvine jäljeloendus ja kontroll-aladel tehtud pabulaloendus.

Ulukiuurijate hinnangul on osaliselt tegu eelnenud aastate raskuste järelkajaga, mis on mõjutanud kitseasurkonna vanuselist/soolist struktuuri. Näiteks aastatel 1999–2009 oli jahimeeste sügiseste metskitsevaatluse järgi kitseasurkonnas tallede osakaal üle 39,5%, aga 2010. aastal vaid 36% ja 2011. aasta sügisel 35,5%.

Lumerohkete talvede negatiivne mõju on seega uurijate arvates tõenäoliselt kaasa toonud ellujäänud isendite viljakusenäitajate languse, suurendanud lootekadusid ja/või avaldanud negatiivset mõju noorloomade ellujäämisele esimestel elukuudel.

Lisaks rasketele talvedele avaldas metskitsele piirkonniti jätkuvalt tugevat survet ka 2011. aastal veel üsna kõrge arvukuse juures püsinud ilvese ja taas suurenenud hundi asurkond.

Kõige selle tõttu soovitavad ulukiuurijad hoida metskitsede küttimise maht tänavu eelmise jahihooajaga samal tasemel või seda võimalusel veelgi vähendada. Jahipiirkondades, kus metskitse madala arvukuse tõttu ei soovitata jahti pidada emasloomadele ja talledele, on soovitatav loobuda ka sokujahist.

Asurkonna taastumise huvides tuleks eriti hoida just tugevamaid nn trofeesokkusid.

Jahipiirkondades, kus metskitse asustustihedus võimaldab küttida kolm või enam isendit, soovitatakse lähtuda suhtest üks sokk – üks kits – üks tall. Kui enam ei raatsita lasta kitse ja talle, siis mitte küttida ka sokku.

Samas soovitatakse asurkonna taastumise ja liigisisese konkurentsi (sugulise valiku) säilitamise huvides jätta jooksuajal ka sokud rahule ning vajadusel alustada küttimisega alles augusti keskpaigas või septembri alguses.

Allikas: Keskkonnateabe Keskuse ülevaade “Ulukiasurkondade seisund
ja küttimissoovitus 2012”