"Ühest farmist on oodata umbes 9,5 ja teisest üle 13 tonni loomseid jäätmeid. Põleti jaoks on see liiga suur koormus," selgitas äsja lõppenud pressikonverentsil Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda ning lisas, et mobiilse põleti kasutamine kohapeal võib tekitada ka keskkonnaprobleeme.

Sestap on praegusel juhul otsustatud sigade korjused nõuetekohaselt, kinnistes konteinerites ja desinfitseerimismeetmeid kasutades, viia Lääne-Virumaal asuvasse loomseid jäätmeid töötlevasse AS Vireeni, kus need kahjutuks tehakse. (Pärast pressikonverentsi saadetud pressiteates täpsustas Veterinaar- ja Toiduamet, et lõplikku otsus pole kahjutustamise meetodi osas siiski veel vastu võetud - toim).

Kahjutustamine kujutab endast rõhu all steriliseerimist, mille käigus kõik loomsed jäätmed kuumutatakse sisetemperatuuril 133 ºC kolmebaarise absoluutrõhu all.

Veterinaar- ja Toiduamet kinnitas sigade Aafrika katku ametliku diagnoosi kolmes seafarmis Viljandi- ja Valgamaal täna, 21. juuli hommikul. Katk avastati farmides 18. ja 16. juulil.