Naistepäeva põhihitt lillede seast on ajast aega olnud tulp. Alanud nädalal on Ostratil pakkuda tulpe kuues värvitoonis, naistepäeva eelõhtul valik avardub veelgi. Müüja sõnul võetakse igat värvi tulpe. Kui muud lilled tulevad suures osas Hollandist, siis tulbid on tal peamiselt eestimaised, pärit Jõgevamaalt Kudina aiandist.

Küll peavad lilleostjad arvestama, et tänavu on õied aastatagusest veidi kallimad. Tulbiõis maksab üks euro. Sama hind oli valdav selle nädala algul üle Tartu ja müüjate arvates vaevalt see odavamaks läheb.

“Me ise ei ole hinda tõstnud, tõusis sisseostuhind. Juba sõbrapäeval läksid lilled kallimaks ja jäidki,” räägib Ostrat.

Eks kallim elekter ja muude kulude kasv seda hinda ka kergitab. Kuna elu on kõigil kallimaks läinud, on müüjal põues siiski väike hirm, et tänavu jääb lillemüük eelmise naistepäeva omast väiksemaks.

Ent naistepäeval ei osteta üksnes tulpe. Paljud armastavad Ostrati sõnul ka roose, nelke, nartsisse. Vähem krüsanteeme. Nelgiõie eest tuleb välja käia 50 senti, kollase nartsissi eest 30 senti, kõige kallimad rooside hinnad küünivad paari euroni.

Tartu turuhoones Nõo maiustusi müüv Luule Astover ütleb, et naistepäeval on alati kasvanud ka magusamüük.

Nõos ilma säilitusaineteta maiustusi valmistava AS Gautese toodangust soovitab Astover meestel lillede kõrvale osta näiteks agar-agariga tehtud marmelaadi (40 senti/100 g) või siis metsapähklitega šerbetti (200 g/1.30 eurot).

“Juba mitu päeva enne naistepäeva on müük tavalisest suurem,” kinnitab turuhoones mett müüv Jakob Tammela Põlvamaalt. Tammela sõnul varutakse meepurk aegsasti valmis, peidetakse ära ja antakse siis naistepäeval koos lilledega üle. Kõige enam kingitakse mett abikaasale. 700grammine purk mett maksab tal 7 eurot. “Kui veel kolme euro eest lilled osta, siis kümme eurot kokku armsa inimese peale kulutada pole ju palju,” leiab ta.