Samas pole langus tekkinud niisama iseenesest, vaid on planeeritud, püüdes hoida ära hobuste heaoluprobleeme, mis on ostjate puudusel varmad tekkima.

"New Foresti ponisid on tegelikult üsna palju, kuid sündivate varssade ja aretusmärade väike arv on see, mis neist ohustatud tõu teeb," ütles asjaoludega kursis olev Jane Murray portaalile Horse and Country. "Drastiline tagasitõmbamine aretustegevuses viimastel aastatel on tingitud majanduslangusest. Mis mõtet on varssasid aretada, kui neid ei osteta?"

Seda enam, et Inglismaa hobumaailmas praegu valitsevat olukorda kirjeldab British Horse Society kui "hiigelsuurt ja ennenägematut heaolukriisi", milles vaevlevad ebamugavates ja kohati lausa eluohtlikes tingimustes sajad hobused. Hobuste päästmisjuhtumitest kirjutatakse Briti meedias sageli.

Nüüdsest ohustatud tõugu New Foresti ponide puhul keskendutakse aga selektiivse aretusega geneetilise mitmekesisuse säilitamisele.

"Olukorras, kus hobuseturul kombineeruvad ületootmine ja majanduslik surve, ei saa me õhutada laialdast aretustööd, olgugi et tegemist on ühe kõige ikoonilisema tähendusega kohaliku tõuga meie rahvuslikust pärandist," selgitas Murray.