Lehemädanikku tuleks pritsida haigust ennetavalt. Sel juhul piisab hea kaitsva efektiga kontaksest fungitsiidist nagu Dithane NT (2,0 kg/ha), Shirlan 500 SC (0,3-0,4 l/ha), Revus Top (0,6 l/ha) ja Leimay (0,5 l/ha). Nende toodete puhul võib vajalik olla korduspritsimine 6 (7)-10 päeva järel, et kindlustada uute kasvanud lehtede kaitse. Jaheda ja vihmase ilmaga tuleks intervalli lühendada. Kartuli õitsemise eel ja alguses on parim kasutada nii kontaktse kui süsteemse toimega tooteid. Juhul kui lehemädanik on juba nakatunud ja pritsimine hiljaks jäänud, peaks valima sellised tooted mis pidurdavad eoste moodustumist ja vähendavad nende eluvõimet ja on raviva toimega. Näiteks Ridomil Gold MZ 68 WG (2,5kg/ha), Infinito (1,2-1,6 l/ha), Glory (2,0 l/ha) jt.
Pärast õitsemist, kui ilmastikutingimused on seenhaiguste arenguks soodsad, pritsida translaminaarsete fungitsiididega nagu Ridomil Gold MZ 68 WG ja Glory.

Hilisemas staadiumis, kui lehemädanik on kartulipealsetel on risk, et vihm peseb haigustekitajad maha ning nakatab sel viisil mugulaid. Risk on veelgi suurem koristuse ajal, mistõttu on see kartulipealsete hävitamise vajaduse peamiseks põhjuseks. Seemnepõldudel võib kasutada 2 nädalat enne kartuli koristamist kartulipealsete kuivatamiseks desikante Diqua ja Reglone Super. Pruunmädanikust nakatunud mugulad alluvad kergesti mädanikule ja põhjustavad suurt säilituskadu. Mugulanakkuse vältimiseks kasvuperioodi lõpus sobib kasutada preparaati Shirlan.
Hea taimekaitsetava kohaselt ja resistentsuse vältimiseks pritsimistel vahetada erinevate toimeainetega fungitsiide või kasutada neid segus veendudes, et segupartnerid ja doosid annaksid sarnase mõju ja püsivuse. Kindlasti tuleb jälgida, et preparaatide kasutamisel ei ületata maksimaalselt lubatud pritsimiste korda.

Viirushaiguste leviku tõkestamiseks ja nende üldise nakkusfooni vähendamiseks omab lehetäide tõrje kartulikasvatajatel väga suurt tähtsust. Nii lehetäide kui kartulimardikate tõrjeks tuleks kindlasti kasutada lisaks kontaktsetele preparaatidele Decis Mega (0,1-0,15 ha), Fastac 50 (0,2-0,4 l/ha), Kaiso 50 EG (0,15 l/ha), Bulldock 025 EC (0,3 l/ha) jt. Vältimaks resistentsuse teket tuleks kasutada süsteemseid tooteid nagu Actara 25 WG (60-80g/ha) ja Proteus OD (0,5-0,75 l/ha). Putukate pritsimisvajadus otsustatakse põllul vaatluste tulemusel.