"Meil on tõenäoline ja tugev kahtlus veiste spongiformsele entsefalopaatiale," ütles toiduohutusameti esindaja Bjørn Røthe Knudtsen uudisteagentuurile NRK.

Samas rõhutasid ametivõimud, et tegemist on erineva variandiga sellest hullulehmatõve variandist, mis levis Euroopas 1990ndatel aastatel lehmade hulgas, kellele anti liha baasil valmistatud söötasid. Viimased on alates 2001. aastast keelatud.

Norra praeguse juhtumi puhul olevat tegemist vanemaealiste veiste hulgas leviva sporaadilise spongiformse entsefalopaatia vormiga, mida on viimastel aastatel diagnoositud mitmetes Euroopa riikides.

Diagnoosi saab kinnitada vaid Inglismaal asuv Euroopa referentslabor.

"Me võtame asja tõsiselt ning käsitleme juhtumit nii, nagu oleks kahtlus juba kinnitust leidnud," sõnas toiduohutusameti ametnik Solfrid Aamdal.

Amet rõhutab, et aina enam veiste spongiformse entsefalopaatia juhtumeid Euroopas on atüüpilised, piim ja liha tarbimne neil juhtudel on ohutu.

Norra lääneosast pärit haiguskahtlase lehma korjus on hävitatud, ülejäänud karja puhul rakendatakse ettevaatusabinõusid.

Epideemiline hullulehmatõbi on veiste nakkushaigus, millesse nakatumise korral loom sureb närvikoe kahjustumise tõttu. Haigust peetakse inimesele ohtlikuks seetõttu, et loomadel haigestumist põhjustav valguosake on võimeline ületama liikidevahelist barjääri, kohanema ümber vastavalt organismile, kuhu ta satub ning põhjustama haigestumist.

Pikemalt ja põhjalikumalt saab epideemilisest hullulehmatõvest lugeda SIIT.