„Kahtlustus on esitatud nii käibe- kui tulumaksupettuses. Käibemaksupettus pandi kahtlustuse kohaselt toime 2015. aasta kevadel, tulumaksupettus on toimunud kestvalt alates 2015. aasta algusest,“ selgitas kolmapäeval Maalehele Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

48 tunniks kinni peetud

Kallas täpsustas, et Kruuda viibib politsei arestimajas.

„Oliver Kruuda saime kahtlusalusena kinni pidada 48 tunniks. Selle aja jooksul otsiti läbi AS Tere ja kahtlusaluste kodud ning kuualti Kruuda üle. Läbiotsimiste ja ülekuulamiste tulemuste järgi otsustatakse 48 tunni jooksul, kas lasta kahtlustatav vabadusse või taotleda vahi alla võtmist. Vahistada saab siis, kui on põhjust arvata, et kahtlusalune jätkab kuritegusid, hakkab nende jälgi kaotama, tunnistajad mõjutama või tegema midagi muud seesugust.“ Kallase sõnul käibki praegu tõendite kogumine ja nende analüüsimine.

„Nüüd algavad alles põhilised menetlustoimingud,“ rääkis Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Maria Entsik teisipäeva õhtul Aktuaalsele Kaamerale. „Hakkame analüüsima läbiotsimistel leitud ja saadud informatsiooni, mis on töömahukas."

Kuigi asi jõudis kahtlustuseni alles sel nädalal, ütles prokurör, et uurimine käib juba alates eelmise aasta detsembrist. Kui asi peaks jõudma kohtusse, näeb karistusseadustik sellise teo eest ette rahakaristuse või kuni viieaastase vangistuse.

Pressiesindaja sõnul näeb karistusseadustik ette ka juriidilise isiku vastutuse, kui kuritegu on toime pandud tema juhtivtöötaja poolt ja juriidilise isiku huvides.

ASi Tere kahtlustatakse oma maksukohustuse ebaseaduslikus vähendamises, seetõttu on talle ka kahtlustus esitatud. Otseselt see Kallase sõnul Tere ASi piimatootjatest partnereid ei puuduta, kunas kahtlustuse sisuks on ASi Tere poolt maksuametile valeandmete esitamine.

Tere: raamatupidamine on õige

AS Tere tegi teisipäeva hilisõhtul juhtunu kohta ametliku pöördumise.

"AS Tere teatab oma töötajatele, koostööpartneritele ja võlausaldajatele, et maksu- ja tolliamet koostöös prokuratuuriga on alustanud menetlust teatud tehingute uurimiseks. Tere AS on veendunud, et kõiki majandustehinguid on kajastatud raamatupidamises vastavalt seadustele, lisaks on teatud episoode maksu- ja tolliamet ka varem kontrollinud. Menetlus on hetkel algusjärgus ning osadele isikutele on esitatud kahtlustused. Edasine ilmneb alles asjaolude selgitamisel ja muudeks spekulatsioonideks täna alus puudub," teatas Tere.

Ettevõtte pressiteates rõhutatakse ka seda, et menetlus ei puuduta ega mõjuta AS Tere saneerimisprotsessi. Osade võlausaldajate määruskaebus lükati tagasi, ekspertide vaidlustamise protsess alles käib ja saneerimine läheb omasoodu edasi.

Äriregistri andmetel on TERE AS-il riigimaksu võlg kokku 1 241 344,86 eurot, millele lisandub intress 9 282,85 eurot. Maksuvõlg on ettevõttel alates 20. maist 2015. aastast. 2015. aasta majandusaruannet pole Tere AS esitanud.

AS Tere on saneerimisel, suurimad võlausaldajad on DNB pank 15,4 miljoni euroga, Nordea pank 14 miljoni euroga, Nordea finance Estonia 4,9 miljoniga. Kokku on Tere võlg krediidiasutustele ligi 36 miljonit eurot.