Lõuna-Eesti Päästekeskuse menetlusbüroo peainspektori Armand Jürgensoni sõnul algab tulekahju sageli karjaköögist, kus põlengu põhjustab hooletus kütteseadme kasutamisel või pole kütteseadmed terved või on omavoliliselt ehitatud ega vasta projekteerimistingimustele. „Lautades on ette tulnud ka tuletöödel hooletusest tekkinud tulekahjusid. Näiteks võib tuua talvel külmunud torude soojendamise leeklambiga,“ sõnas Jürgenson.

Soovitused ja ohutusnõuded lautadele on sarnased kõikide muude eluhoonetega. „Tegemist ju samuti eluhoonetega, ehkki elanikeks pole mitte inimesed, vaid loomad. Kütteseadmed peavad olema hooldatud ja terved ning ehitusnormidele vastavad. Kuna laudas on tihti niiskem ja tolmusem ning loomad võivad seadmeid kahjustada, tuleb kasutada keskkonnatingimustele vastavaid elektrijuhtmeid ja elektritarviteid,“ jagab spetsialist laudaomanikele nõuendeid, mida kindlasti järgida tasub.

Kui aga tuli on juba lahti läinud, mida siis teha? Kuidas loomad kiiresti põlevast hoonest välja saada?

Lõuna-Eesti Päästekeskuse korrapidamisbüroo juhataja Koit Haavel selgitab, et päästjad kasutavad kustutustöödel olenevalt loomade suurusest, ruumide asetusest ning tulekahju levikust erinevat taktikat. „Hobuste puhul saab liigse paanika vältimiseks loomale koti pähe tõmmata või käepärase kanga/tekiga silmad sulgeda ning nad ruumidest välja juhtida,“ toob Haavel näite.

„Väiksemaid loomi saab hoonest lihtsalt välja kanda, suuremaid tuleb aga elu päästmiseks hirmutada või neid muul moel väljuma sundida.“

Nii Haaveli kui Jürgensoni sõnul on loomade tulekahjust päästmiseks väga tähtis nende väljapääsemise kiirus.

„Oluliseks loomade laudast väljapääsemise tingimuseks on see, et loomade pidamiseks kasutatav hoone oleks ka selleks kasutusotstarbeks ette nähtud. See tähendab, et loomade liik ning hulk oleks vastavuses ladusaks evakueerimiseks vajamineva valgustuse, evakuatsiooniteede pikkuse, evakuatsioonipääsude arvu ning suurusega,“ paneb päästja loomaomanikele südamele.

Tulekahju kiire leviku ärahoidmiseks on oluline hoida laudahoone võimalikult puhas, evakuatsioonipääsude lähedusse ei tohi ladustada kergestisüttivat sööta, allapanu ning pakendeid, mis takistavad loomade väljumist ning süttides teevad selle lausa võimatuks.

Laudahoone läheduses peab olema kustutamiseks lisavee võtmise võimalus.