„Probleem on tõsine, sest rändlindude hävitustöö võib olla kohati ulatuslik, mis toob kaasa põllumeestele märkimisväärse kahju. Selle vastu peab oskuslikult astuma ennetustegevusega, et peletada linnud eemale. Parema praktika nimel on tähtis sellealane põllumeeste organisatsioonide ja riigiametnike omavaheline tihedam koostöö,“ ütles maaelukomisjoni esimees Ivari Padar. Ta pidas vajalikuks ka riigipoolse kahjude kompenseerimise süsteemi täpsustamist.

Kahjusid hüvitatakse taotluste alusel riigi poolt, kuid hüvitised on piiratud vähese tähtsusega riigiabi määradega ning seetõttu katavad need kahjudest tühise osa. Põllumajandustootjad on ise tunnistanud, et nende põhiliseks sooviks on mitte saada hüvitatud maksumaksja rahaga, vaid hoida linnud põllukultuuridest eemal ning kahjusid vältida. Komisjoni istungil käsitleti veel linnukahjude hüvitamise küsimuse lahendamist Euroopa Liidu tasandil, võimalikku küttimist ja kahjude hüvitamise põhimõtteid seadustes.

Sigade Aafrika katkuga seotud probleemide arutelul toonitas keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra, et loomi tapva taudi ilmingutega ja selle tagajärgedega seisame silmitsi veel pikka aega.

„Me ei tohi kaotada valvsust taudi vastu võitlemisel keskkonnakaitsega seotud riskide suhtes. Tundub, et keskkonnaseire haiguskollete ja matmiskohtade ümber pole olnud piisav. Seda tuleb otsustavalt suurendada ja laiendada põhjavee jälgimise kõrval kogu looduskeskkonnale,“ rõhutas Vakra. Ta märkis, et seda tuleb eriti silmas pidada uute matmispaikade kasutusele võtmisel.

Komisjonide istungil osalenud Torma valla volikogu esimees Ülvi Nool ja vallavanem Triin Pärsim tõid taas esile sigade matmisega seotud probleemid Tormas. Komisjoni istungil tõdeti veelkord, et sealse matmispaiga üle otsustamisel polnud koostöö kohaliku omavalitsusega piisav.

Komisjonide istungil osalesid maaeluminister Urmas Kruuse ja keskkonnaminister Marko Pomerants.