Kogemused kodust ja Saksamaalt

„Osalen sellel võistlusel juba kolmandat korda ning igal aastal olen poodiumil olnud. Seekord tõi mulle võidu ilmselt kogemus, sest iga päev põllu peal töötamise kõrvalt mul aega harjutada polnud,” arvas noormees.

Kogemusi sai ta koguda ka eelmise aasta oktoobris, kui osales võiduka (II koht) Eesti tiimi koosseisus Saksamaal peetud agriolümpial.

Noortalunike kompleksvõistlusel osalemine eeldab teadmisi, kiirust ja oskusi kümnel tehnika, taimekasvatuse ja loomakasvatusega seotud võistlusalal. Parima tulemuse saab see, kes osav igal alal.

Traktorisõit pole naljaasi.

"Juhtus kuidagi nii, et alavõit tuli ainult või valmistamises, aga tundsin, et hästi läks kokku ka lüpsimasin ning õnnestusid tehnikaalad," rääkis võitja. "Ju ma leidsin endas selle energia, et natukene rohkem pingutada kui tavaliselt. Eks seal oligi vaja kõrgemat keskmist taset hoida, et üldkokkuvõttes võita. Erinevalt teistest aastastest ei hakanudki rassima kiiruse peale, vaid pöörasin rohkem rõhku kvaliteedile."

Teise koha saavutas noortalunik Lauri Mukk, kolmandale kohale tuli Anti Viirmets Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist. Lisaks noortaluniku tiitlile anti välja eriauhind parimale noorperenaisele, noortalunik Karin Sabaliskile. Samuti sai eriauhinna noorim võistleja – Raido Milvaste Järvamaa Kutsehariduskeskusest. Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoja eriauhinna sai Marie Rätsepso. Kokku osales tänavu 27 noort põllumeest ja –naist.

Viiendik andis kümnepunkti vastuseid

„Tänavu oli tase kõrge, näiteks meie alal oli maksimumpunktide väärilisi vastuseid tervelt viis. Lõpuks panime kohad kiiruse järgi paika,” kiitis veiste eluskaalu mõõtmise ala kohtunik Leo Meltsas selle aasta võistlejaid.

Võistluse peakorraldaja, Järvamaa kutsehariduskeskuse juhtõpetaja Aive Kupu sõnul annab noortaluniku võistlus noortele võimaluse ea- ja ametikaaslastega tuttavaks saada ning omavahel mõõtu võtta. „Kõik ülesanded olid väga praktilised ning neid oskusi läheb kindlasti vaja ka tulevastes töödes,“ ütles Kupp.

Võistlust korraldab Järvamaa Kutsehariduskeskus koos maaeluministeeriumi, sihtasutusega Innove ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojaga. Tänavu peeti see juba 18. korda.

Noortalunike võistlus: veise eluskaalu määramine.

Võistlusalad ja võitjad
• Traktori täpsussõit - Feliks Lavrentjev
• Põllukultuuride seemnete tundmine ja viljakoti kaalumine - Robin Randaru
• Põllu suuruse määramine sammudega - Raido Milvaste
• Väetise külvinormi arvutamine - Feliks Lavrentjev
• Või valmistamine purgis – Meelis Lindret
• Lüpsimasina hooldus – Karin Sabalisk
• Tõstukiga ladustamine – Felix Lavrentjev
• Saeketi vahetus – Lauri Mukk
• Kasti valmistamine – Feliz Lavrentjev
• Veise eluskaalu määramine – Jaanus Salu