Peipsi sibulakasvatajad teatavad: mugulad on otsas
“Palju turiste käis ja juba septembri keskel oli sibul otsas,” tunnistab Kolkjal sibulaid kasvatav Konstantin Avvo, kes on ühtlasi MTÜ Peipsimaa sibulatootjad asutaja. Ta lisab, et eks selle nimel sai ka kõvasti tööd ja reklaami tehtud.
Tema Pauli talu on MTÜ Sibulatee liige. Ta näitab huvilistele vanausuliste traditsioonilisi sibulakasvatuse võtteid ning räägib, kuidas vanasti sibulaid kasvatati ning kuidas tänapäeval kohalikud siiruviirulisi aiasaadusi maha panevad, üles võtavad ja müüvad. Tänavu käis Kostja sõnul palju turiste nii Eestist, Soomest kui ka Lätist, aga ka Kanadast, Itaaliast, Valgevenest ja Moskvast.
Peipsi sibula teeb erilisekas see, et kõik tootmisetapid toimuvad käsitsi ja tehnikat ei kasutata. Lisaks kasvatatakse vaid ajaloolist Venemaalt 19. sajandil sissetoodud sorti 'Bessonovski' ja sellest Jõgeva Sordiaretuse Instituudi poolt aretatud sorti 'Jõgeva 3'.
Eriline on seegi, et sibulaid kasvatatakse kõrgetel peenardel, mille kõrguseks on järvemuda tõttu poole meetri paksune huumusekiht. Väetiseks kasutatakse komposti, koduloomade sõnnikut ja puutuhka.