Keskkonnainspektsioon korraldab taolisi koristustalguid Peipsil juba mitmendat aastat järjest ning igal aastal leitakse mitusada vana võrku, mis risustavad järve ja kahjustavad kalavarusid.

Seekordne aktsioon algas Lämmijärvel, kus tragiti poole päevaga välja 25 vana võrku. Tõsisem töö seisis ees Peipsi põhjaosas, kus ühe päevaga leiti ja tragiti välja 230 võrku.

Kokku leiti kuue päeva jooksul Lämmi- ja Peipsi järvest 869 vana nakkevõrku. "Kui need võrgud ühte jadasse panna, saaks selle pikkuseks 61 kilomeetrit, mis on peaaegu sama palju kui Vasknarvast üle Peipsi Piirissaareni," märkis Meit Grossmann.

"Kõige kurvem oli olukord Lohusuu sadama piirkonnas, kus vanade võrkude leidmise sagedus oli kordades suurem kui ülejäänud Peipsil," ütles Keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor-nõunik Ivo Kask.

"Kui Lämmi- ja Peipsi järve lõunaosas oli Keskkonnainspektsioonile abiks ka üks kalurite paatkond, siis kahjuks Peipsi põhjaosas ei leidunud ühtki kalapüügiloa omanikku, kelle kalurid oleksid nõustunud Peipsi tragimisel osalema," lisas Kask.

Väljatragitud võrkudes oli roiskunud kalade kõrval ka hulgaliselt elusaid kalu, keda sai vette tagasi lasta. Tragimine näitas, et vanad triivima jäänud võrgud püüavad tõepoolest veel pikka aega edasi ja taoliste võrkude veekogust eemaldamine on vajalik.

Lisaks nakkevõrkudele avastati Peipsi tragimise viimasel päeval üks ebaseaduslikult püügile pandud ja lubatust väiksema silmasuurusega mõrd, mille omanikku ei olnud võimalik kohe veekogul tuvastada. Mõrra silmasuuruse kontrollimisel tuvastati, et enamiku mõrras olevast saagist moodustasid alamõõdulised rääbised, mille püük on Peipsil keelatud. Kalad vabastati mõrrast ning püügilt eemaldatud mõrd hoiustati Keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroos. Mõrra omaniku selgitamiseks on Keskkonnainspektsioon alustanud väärteomenetlust.

Peipsi tragimisest võtsid osa Keskkonnainspektsiooni seitsme maakonna inspektorid, keskuse kalakaitseosakonna ametnikud ning ühel päeval ka ministeeriumi kalavarude osakond. Korraga oli võrke otsimas viis-kuus paati, leitud võrgud korjati kolme suuremasse paati.

Täna ja homme ehk 3. ja 4. juunil otsitakse ja tragitakse vanu võrke Võrtsjärvel. Keskkonnainspektsioonist on väljas seitse paati, lisaks osaleb üks paatkond kalureid.

Võrkude tragimise projekte rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.