“Piimahinna languse põhjuseks on üldine piimaturu langus maailmas, millele on viimasel ajal tugevasti kaasa aidanud ka Venemaa otsus boikoteerida toiduainete importi ELst ning mujalt,” selgitas Saagpakk.

Hiiumaal on 16 talu, mis saadavad piima Saaremaa piimatööstusesse, nende keskmine piimakogus päevas kokku on 8–12 tonni. Kui kaua meie loomapidajad madala piimahinnaga toota jõuavad, pole veel kellelgi selget ettekujutust. 

Eesti põllumeeste keskliidu juhatuse esimehe Kalev Kreegipuu sõnul on tootjate olukord erinev. “Aasta algus oli piimaturul hea ja need, kes selles eufoorias liiga suuri laenu- ja teisi kohustusi ei võtnud, on võimelised kulusid kokku tõmmates kaks-kolm kuud üle elama,” pakkus ta. 

Ala farmi omanik Sulev Matto rääkis, et piima eest makstav rahanumber väheneb iga kuuga ja lõppu sellele ei paista. “Raske on – piimatootmine pole nii rammus ala, et kokkuostuhind võiks nii madal olla,” ütles ta. Matto pakkus, et ehk peab ta loomade arvu ja tootmismahtu hakkama vähendama kui kokkuostuhind samamoodi edasi langeb.