Kohal oli ka uus maaeluminister Martin Repinski, kes tegi põhjaliku ettekande. Minister rääkis, et Eesti peab suutma ära kasutada oma piimakarjakasvatuse potentsiaali. "Kuna suudame toota piima rohkem, kui ise vajame, siis tulevikku vaadates on kõige tähtsam saada toimima eksporditurud," ütles Repinski.

Ta tahab luua riikliku põllumajandussaaduste eksporti koordineeriva agentuuri. "Eksport on minu ametiaja prioriteet. Tuleb luua põllumajandussaaduste eksporti koordineeriv agentuur, kes aitaks tootjatel leida parimad tooted ja turud, millega edasi minna," rääkis Repinski.

Tema sõnul tuleb ekspordi jaoks hoida tootmispotentsiaali ja peatada karjade vähenemine. Seetõttu on vaja põllumajandust toetada ka edaspidi. "Üks piimalehm peab saama umbes 140 eurot, see on suur abi, kuid ma ei arva, et see katab kogu kahjumi," ütles ta. "Tahame piimandust kriisist välja viia," ütles minister.

"Praegu arvatakse, et majanduses on imerohuks start-upid või hästi moodsad IT tehnoloogiad, kuid oleme ära unustanud traditsioonilised valdkonnad," sõnas Eesti põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu aseesimees Jaanus Murakas. “Teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega võrrelduna on meie piimasektori kaotused olnud nende kahe ja poole aasta jooksul ühed suuremad, seega meie vastupidavus kriisidele ei ole just kiita.”

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kandi sõnul on Eesti piimandustoodete ekspordi puhul tõsiseks probleemiks ekspordi struktuur, kuna töödeldud toodete eksport pole eriti muutunud.
„Sõltumata erinevatest majandustsüklitest ja kriisidest on meie töödeldud toodete numbrid jäänud samaks, see peaks meid tõsiselt muretsema panema,» rääkis Kand.

Juustu ja kohupiima eksport on püsinud tema sõnul samas tempos. Kasv, mis oli enne Vene kriisi, oli suuresti saavutatud tooraine ekspordist. Jätkuvalt on kaks suurimat piimanduse eksporditurgu Läti ja Leedu.

Eksporditurgudest rääkisid mitmed välisesinejad: Prantsuse saatkonna põllumajanduse atašee Varssavis Jean- Louis Buer, Hiina suursaadik Eestis Qu Zhe, Baieri piimatootjate assostatsiooni esindaja Hans-Jürgen Seufferlein. jmt.

Artiklite kogumik on juba praegu üleval EPKK kodulehel ja esmaspäeval jõuavad sinna ka ettekanded.