ELi põllumajandusministrite Luxembourgis toimuva kohtumise raames korraldas Euroopa Regioonide Komitee loodusvarade komisjon täna ümarlauaarutelu turumeetmete üle piimatootmise piiramiseks, mille käigus tutvustati uuringut „Turgude vastutuse kava“. Olukorras, kus piimasektor on tõsises ja jätkuvas kriisis ning komisjon ei ole sellele reageerinud, soovivad kohaliku ja piirkondliku tasandi juhid, kes on pühendunud töökohtade ja piimasektori enda säilitamisele, hinnata, milline teostatavus ja potentsiaalne mõju on kõnealusel Euroopa Piimanõukogu pakutud kaval, mis on mõeldud piimaturu tasakaalustamatuse puhul rakendamiseks.

Uuringust ilmneb eelkõige, et:

  • tootmismahtude reguleerimisel ELi tasandil oleks kiire ja positiivne mõju piima tootjahinnale. See järeldus seab kahtluse alla teooria, et tootmismahu vähenemine üksnes Euroopa tasandil ei suudaks avaldada mõju ELi hindadele globaliseerunud turgude kontekstis;
  • tootmismahtude ajutine piiramine avaldaks väga positiivset mõju kõigi Euroopa tootjate sissetulekule. Põhistsenaariumi kohaselt peaks piimakoguste vähenemine 6% aastas suurendama tootjate brutomarginaali suurusjärgus 6 miljardit eurot, kuna piima hind kasvaks 14,6% ja brutomarginaal 38%;
  • vabatahtliku vähendamise programmi kulud oleksid enam-vähem sama suured kui vahendid, mis eraldati Euroopa Liidu eelarvest erakorralisteks meetmeteks seoses põllumajandussektori kriisiga, mille mõju tootjate sissetulekule oli piiratud.

La Canourgue’i linnapea ja Euroopa Regioonide Komitee raportöör teemal „Põllumajandustoodete hindade volatiilsuse reguleerimine“ Jacques Blanc (Prantsusmaa) ütles: „See uuring kinnitab – kui seda peaks vaja olema – komitee arvamust. Tundub, et komisjon ei ole veel adunud probleemi täit ulatust ning rahuldub ettepanekute tegemisega minimaalse abi osutamiseks tootjatele ja riikliku ladustamise laiendamiseks, millel puudub mõju ületootmisele. Täna ja homme kogunev Euroopa Liidu põllumajandusministrite nõukogu peaks kiiresti täiendama likviidsusabi meetmeid meetmetega, millega toetatakse turu stabiliseerimist ja hinna kiiret taastamist tasemel, mis tagab tootjatele sissetuleku, ning kõnealuse sektori ja karjakasvatuspiirkondade tuleviku kindlustamiseks. Meie piirkondade tulevik sõltub sellest“.

2015. aasta aprillis hoiatas Euroopa Regioonide Komitee oma arvamuses „Piimasektori tulevik“ Euroopa ametkondi piimaturu halvenemise eest. Komisjon seevastu aga väitis jätkuvalt, et turu olukord püsib lühikeses ja keskpikas perspektiivis soodne. Euroopa Regioonide Komitee kutsus seega komisjoni üles võtma meetmeid, et kaitsta tootjate sissetulekuid ja eelkõige uurida Euroopa Piimanõukogu „Turgude vastutuse kava“.