Tere ASi juhataja asetäitja Ülo Kivine selgitas, et aktsiaseltsi ja ühistu liitumine on küll põhimõtteliselt võimalik, kuid tehniliselt ja vormiliselt on seda küllaltki raske teostada.

E-Piima nõukogu esimees Sulev Mölder rääkis BNSile, et ühinemist kaalunud Tere ja E-Piima ettevõtlusvormid ei sobi omavahel, kuna E-Piima liikmete osalus oleks jäänud ühinevas ettevõttes väikeseks ja ühistu liikmed polnud ühinemisest sellises vormis huvitatud.

Sama kinnitas E-Piima volikogu liige Allar Arusalu: “Minu meelest on tehtud õige otsus. Ükskord peavad piimatööstused ikka ühinema, et oleks lihtsam minna välisturgudele, aga seda ei saa teha uisapäisa.”

Liikmete mõtete ja arvamuste teadasaamiseks korraldas
E-Piim piirkondlikud seminarid. Muraka sõnul olid liikmed seda meelt, et tulevikus on vaja ühineda, aga praegune soov on, et säiliks ühistu nägu ja et liikmete huvid oleksid kaitstud.

Ta lisas, et Terega oli sisukas infovahetus. “Kui tuhnida üksteise vigades, võib seda tegema jääda, õigem on otsida lahendusi.”

Muraka kinnitusel käib igapäevane koostöö Terega edasi.

Kivine ütles, et piimatööstuste koostöö on pikemas vaates soodne nii tootjatele, töötlejatele kui tarbijatele. “Hindame ettevõtet koos oma tootjate baasiga väga kõrgelt. Laua taga istusid kaks tugevat ettevõtet, mida kinnitasid nii auditid kui osapoolte professionaalne suhtumine planeeritusse.”

Kivine lisas, et mõlemad ettevõtted toimetavad senises rütmis edasi ja pole välistatud, et tuleme teema juurde tagasi.

Talupidajate keskliidu juht Kaul Nurm ütles, et E-Piima liikmed on olnud ühistu peremehed, saanud selle asjaajamist mõjutada ning ilmselt tahtsid olla kindlad, et nii jääb.

“Austan nende otsust ning julgustan neid oma ühistu arenguga edasi minema,” sõnas Nurm.