Vastavalt teadus- ja arendustegevuse korraldamise seadusele, riigiasutusena tegutseva teadus- ja arendusasutuse moodustab, korraldab ümber või selle tegevuse lõpetab vastutava ministri ettepanekul Vabariigi Valitsus. Põllumajandusministri sõnul tegeleb ministeerium täna veel info kogumisega.

"Tegeleme alles info koondamise ja analüüsiga, et selgitada välja instituutide ühendamise üksikasjad. Oleme kohtunud instituutide esindajatega, kogunud infot ja palunud asutustel esitada ka oma ettepanekud. Sügisel on plaanis kokku kutsuda kummagi asutuse teadusnõukogud,“ rääkis Seeder. "Vabariigi Valitsusele ettepaneku esitamiseni on veel teha palju tööd, ent koostöös instituutidega soovime selleni jõuda aasta lõpuks. Põllumajandusteaduse järjepidevus on ministeeriumi ja instituutide ühine eesmärk,“ lisas minister Helir-Valdor Seeder.

Haridus- ja teadusministeeriumi poolt tellitud teadus- ja arendusasutuste korralisel evalveerimisel 2010. aastal ning haridus- ja teadusministeeriumi ja põllumajandusministeeriumi algatatud taimekasvatuse ja mullateaduse sihtevalveerimise käigus 2011. aastal selgus, et põllumajandusteadus on killustunud ja hajunud, mis vähendab konkurentsivõimet nii asutustes eraldiseisvatena kui haldusalas tervikuna.

Jõgeva SAI ja EMVI ühendamisega soovib ministeerium uuendada taristut ja seadmeid, suurendada uurimisgruppe, mis omakorda tugevdab põllumajandusteadust nii Eesti-siseselt kui ka rahvusvaheliselt. Instituutide ühendamise eesmärk on luua kõrgetasemeline teaduskeskus, mis on partneriks tootjatele, töötlejatele ja nõustajatele.