14. aprill on rahvakalendris künnipäev. Vanarahva kommete järgi künti sel päeval kindlasti esimene vagu. Virgal mehel oli selleks ajaks künd tehtud, kui ilmad lubasid. Kündjale pakuti piima, muna ja seasaba.

Ka eilsel messi avapäeval künti esimene vagu. Atra vedas Raimond Tamm ja adrapoiss oli põllumajandusminister ise. Maamehena oskas ta atra hoida küll ja vagu tuli sirge.

Pärast kündi pakuti asjaosalistele ka piima ja mune. Et tänavu langesid künnipäev ja messi algus kokku, said põllumehed ühiselt hooaja algust tähistada.

Alo Pettai tundis heameelt, et Maamess Tartus toimub juba 19. korda ja on algusaastatega kasvanud kordades suuremaks.

Seeder märkis, et maarahvale on maamess sama tähtis, kui sportlastele olümpia. Sellel messil on Baltimaade suurem tehnikanäitus ja valikuvõimalus. Igal aastal Eestimaal kasvab põllumajandusmaa pind ca 10 000 hektarit, see on päris suur pind, mis juurde haritakse. 2004. aasta 800 000 hektarilt on kasvanud haritava maa pind 870 000 hektarile. Ta soovis põllumeestele tahet ja jõudu väärikalt majandada.

Võimsa välismaise tehnika kõrval oli esindatud ka palju kodumaist toodangut ja tegemisi. Kõikjal oli tunda kevade hõngu. Tihe sagimine käis seemnestendide juures. Tunti huvi väetiste ja tõrjevahendite vastu. Olid uuema aja kasvuhooned ja lavad. Väga mitmekesine oli boksis UMA MEKK. Võrumaa perenaised olid valmistanud hoidiseid, leiba, jooke ja ka suitsutaud lambaliha.

Nopri Talumeierei leti ees oli pidev sagimne. Ka seal oli palju uudistoodangut. Taluperemees oma mõnusas võrukeeles jagas infot kõige kohta.

Kõlleste kommimeistrite toodang laieneb ka iga aastaga. Maiustuste koostised on väga huvitavad ja erilised. Pealegi köidavad kaunid pakendid.

Lastega tulijad peatusid puidust atraktsioonide juures. Lapsed said kohe ära proovida mänguväljakute - luimägede headust. Stiilses rõivais tütarlapsed kutsusid osalema I Naiste Tantsupeole Jõgevale.

Kõike huvitavat ei jõuagi loetleda. Nagu korraldaja märkisid, kui messil raha kulutatud, tuleb asuda kevadtöödele!