“Sellel põllul kasvatasime talinisu ‘Skagen’ – see oli meie jaoks uus sort,” räägib OÜ Männiku Piim juht Avo Samarüütel.

Nisu külvati septembri algul ja selle eelviljaks oli raps. See oli ka põld, mis talvitus kõige paremini. Kevadel pärast lume sulamist orast väetati ning äestati, põllule tehti ka taimekaitset. Küpseks sai nisu augusti algul ja see koristati 10. augusti paiku.

Lisaks sellele, et ‘Skagen’ hästi kasvas, andis ta ka hea kvaliteediga vilja. “Huvi pärast müüsin ühe koorma Tartu Millile,” jutustab Samarüütel oma katsetusest. “Selgus, et kvaliteedinäitajad – nii kleepvalk, langemisarv kui proteiin – on väga head.”

Tänavu külvati ‘Skagenit’ juba 100 hektarile.

Rukis kasvas hästi

“Meil oli rukki aasta – rukis andis ilusa saagi,” ütleb Viljandimaal tegutseva Savikoti Agro OÜ juht Urmas Nurmsalu. “Meie saviliivmuldadega maadel kannatab rukist kasvatada küll.”

Rukkisort ‘Agronom’ andis välja 7,1 ja ‘Matador’ 7 tonni hektarilt.

Otsuse rukist kasvatada tingisid külvikorra nõuded. “Neil põldudel on kasvatatud nisu, otra või rapsi, seetõttu on saagid madalaks jäänud,” selgitab Nurmsalu. Tema sõnul peab rukkil olema külvikorras kindel koht.

Rukis sai Savikoti Agros külvatud mullu 25. augustil. Eelviljaks oli suviraps, mis tänu eelmisele kuumale suvele sai varakult küpseks. Rukkiseeme viidi eelnevalt harimata mulda Hor­schi külvikuga.

“Rukis talvitus hästi. Kevadel sai oras kohe lämmastikku ja äestada, tänu sellele hakkas ta elama,” räägib Nurmsalu. Tema sõnul olid rukkipõllud tänavu hästi võrsunud ja tihedad.

Kuigi see pole väga laialt levinud, tehti Savikoti Agros rukkile ka haigusetõrjet – peamiselt jahukaste vastu – ning kahjuritõrjet. Rukki peamine kahjustaja on Nurmsalu sõnul ripslane ja kuna seda oli palju, oligi vaja kasutada taimekaitsevahendeid.

Vili valmis vara

Vihma oli Viljandi ümbruses tänavu vähe, ent see tuli Nurmsalu meelest õigel ajal ja rukkisaak põua tõttu ei kannatanud.

Tänavusel viljelusvõistlusel osaleb Savikoti Agro OÜ esimest korda.

Ettevõte tegutseb Viljandimaal Pärsti vallas ja kuulub kontserni AS Oilseeds Agro. Ettevõte on selle nime all tegutsenud vaid paar aastat ja on seega alles kujunemise järgus. Ettevõttel on 990 ha põllumaad.

Kuigi mullune aasta põllumees Madis Ajaots tänavu viljelusvõistlusel ei osalenud, kinnitab temagi, et rukist tasub kasvatada.

Rukis on küllalt vähenõudlik ning sobib seetõttu eriti hästi mahetootmiseks. Tema oma põllul andis mahedalt kasvatatud rukis ‘Sangaste’ saagiks 3 tonni hektari kohta.

Lisaks mahedale ‘Sangastele’ kasvatas ta ka rukkisorti ‘Tulvi’. Sellest pole enam järel midagi. “Kümne päevaga müüsin seemne läbi – tänavune seemnerukkinõudlus on suur,” hindab Ajaots olukorda.

Kõige paremini kasvas tal tänavu, nagu naabrimees Samarüütlilgi, talinisu. Nii ‘Ada’, ‘Ramiro’ kui ‘Fredis’ andsid hea saagi. “Peamine üllataja oli hoopis kaer,” lisab Ajaots. “See andis 7 tonni hektarilt.”

Lõppenud suve iseloomustab põllumehe sõnul ka see, et vili valmis tänu kuivusele vara. Niiskusepuudus tegi suviviljale liiga, samas aga lõpetas Ajaots teraviljakoristuse rekordiliselt vara, juba 20. augustil, ja sai piisavalt aega maad taliviljakülviks ette valmistada.

Suviraps aga ootab veel suures osas koristamist terves Eestis. Põllumehe närvipinge ilma pärast pole veel kaugeltki lõppenud, vaja oleks vähemalt kaks nädalat ilusat ilma.

Viljelusvõistlusest loe lähemalt ajakirja Maamajandus septembrinumbrist.


Talivilja saak

Talinisu (t/ha)
1. Puhja EttevõttedAnti Mets ‘Ada’7,8
2. OÜ Männiku PiimAvo Samarüütel ‘Skagen’7,6
3. Koplimäe PõlludAgo Pärnamäe ‘Ramiro’7,4
Rukis
1. Savikoti Agro OÜUrmas Nurmsalu ‘Agronom’7,1
Savikoti Agro OÜUrmas Nurmsalu ‘Matador’7,0
2. Estonia OÜHelina Märtmann ‘Vambo’6,2
3. Voore farmMargus Lepp ‘Matador’5,1