Kuigi põllumeestele lubati maksta pindalatoetused jõuludeks, jäi üks osa toetustest maksmata. Põllumeestel on käes Euroopa Liidu eelarvest tulev ühtne pindalatoetus ning enamik põllukultuuri kasvatamise täiendavast otsetoetusest, 116 miljonit.

Jaanuari jäi tootmisest lahti seotud põllumajanduslkultuuri täiendava otsetoetuse maksmine summas 75,3 miljonit krooni, milleks raha tuleb tänavusest eelarvest.

Hindrek Riikoja põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonnast kinnitas PRIA-le viidates, et tootjad saavad selle raha kätte järgmise nädala lõpuks.

Euroopa Komisjon otsustas täiendavalt toetada ELi piimatootjaid. Eesti võiks tänu sellele saada 1,2 miljonit krooni, rääkis põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup 29. oktoobri Maalehes.

Euroopa Komisjoni määrus, milles sätestatakse turutoetuse erimeede piimasektoris, ilmus Euroopa Liidu Teatajas 16. detsembril 2009. aastal. Eestile on määruse järgi eraldatud summa 1,3 miljonit eurot ehk 20,4 miljonit krooni, mis moodustab ühenduse toetuse kogusummast 0,43%.

“Selge on see, et toetus on suunatud piimatootjatele,” ütles Riikoja. “Toetuskõlblikkuse otsustamise põhimõtete väljatöötamisel tuleb silmas pidada, et ei tekiks ebaausat konkurentsi. Seetõttu näiteks ainult investeeringute tegijaid toetada ei saa, sest toetus läheb kogu sektorile ja peab järgima võrdse kohtlemise printsiipi.”

Praegu tegeleb põllumajandusministeerium täpsemate tingimuste väljatöötamisega, et esitada oma ettepanek heakskiiduks Euroopa Komisjonile. Põhimõtteline otsus, et jagamisel võetakse aluseks tootjale määratud piimakvoot, on tehtud.

Piimasektori turutoetuse väljamaksed peavad olema tehtud tänavu 30. juuniks.
Väikekarjade toetuse määrus, mis lubab 1000 krooni lehma kohta, on kooskõlastamisel. Seda toetust haktakse taotlema märtsis koos teiste loomatoetustega ning makstakse välja aasta lõpul.