Tekib olukord, kus FIE on kogu ettevõtte vara üle andnud, kuid tegevust ta lõpetada ei saa, kuna vastasel juhul peab ta lõpetama kasutusvalduse lepingud ja loobuma maa ostueesõigusest. Seetõttu on tootja sunnitud jääma maa hooldajaks ajani, mil tal tekib raha maa riigilt väljaostmiseks.

Et seadus ei luba kasutusvalduses olevat maad ka edasi rentida, siis ei tohi ka talu uus omanik sellel maal vilja kasvatada ega sööta varuda.

Valjala valla Ure-Värava talu peremees Jaan Sink märkis, et kuna ta ei plaani veel otsi kokku tõmmata ega kõrvu pea alla panna, siis isiklikult tal kasutusvalduse all olevate maade üleandmisega probleeme ei ole.
“Arvan seda, et riik teeb kõik selleks, et maad jälle käibesse saada. Riik tekitabki sellise olukorra, et maa peab müüki tulema. Kui maa tuleb käibesse, siis tekib ju kellelgi müügitulu, mida saab maksustada,” arutles ta.

Probleemi lahendamiseks palus Olavy Sülla põllumajandusministril välja selgitada, kas on võimalik seadustada ka kasutusvalduse üleandmist järeltulevale põlvele.